0 1 min 3 ημέρες
«Το αποκλείουμε»: To βασικό σενάριο για τη Σαντορίνη – Φοβισμένοι οι κάτοικοι, τι θα γίνει τις επόμενες μέρες
Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται στη Σαντορίνη – Τι αποφάσισαν οι επιστήμονες.

Δεν λέει να κοπάσει ο χορός των Ρίχτερ στις Κυκλάδες και δη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης αν και ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, το Σάββατο (8/2) απέκλεισε το «ξύπνημα» κάποιου ηφαιστείου, τονίζοντας τη μη ενεργοποίηση του ρήγματος στην Άνυδρο.

Ωστόσο, τα μέτρα προστασίας στη Σαντορίνη, στην Ίο, στην Ανάφη και στην Αμοργό παραμένουν σε ισχύ, με τα σχολεία να είναι κλειστά έως και την Παρασκευή (14/2), έπειτα και από τη συνεδρίαση των επιστημονικών επιτροπών που έγινε το Σάββατο (8/2).

Λέκκας: «Δεν ενεργοποιήθηκε το ρήγμα στην Άνυδρο»

Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε το Σάββατο (8/2) στον ΑΝΤ1 και δήλωσε: «Αποκλείουμε ένα τέτοιο σενάριο και είναι κυρίαρχη άποψη των μελών της επιτροπής ότι η ενεργοποίηση, το “ξύπνημα” ενός ηφαιστείου δεν γίνεται από τη μία ημέρα μέρα στην άλλη. Αυτό το αποκλείουμε δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία. […] Μέσα σε μία σμηνοσειρά, όπως εξελίσσεται είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος ποιος είναι ο κύριος σεισμός και δεν έχει νόημα».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι σεισμοί που έχουν παραπλήσιο μέγεθος, έχουν μία μεγάλη συχνότητα και ουσιαστικά έχουν μεγάλη χρονική περίοδο. Κάθε μία σεισμική δόνηση που γίνεται μικρή και μεγάλη ουσιαστικά απομειώνει την ενέργεια που έχει συσσωρευθεί χιλιάδες χρόνια στο υπέδαφος. […] Καταλήξαμε ότι δεν υπάρχει ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος στην Άνυδρο. Το βέβαιο είναι ότι καθώς εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία θα έχουμε απομείωση και των μεγεθών αλλά και της συχνότητας. Αυτό είναι το κυρίαρχο σενάριο, το οποίο συζητάμε στην Επιτροπή και το οποίο αποδέχονται όλοι οι συνάδελφοι και των δύο επιτροπών».

Τσελέντης: «Ταβάνι τα 7 Ρίχτερ»

Ακόμη και για σεισμό που μπορεί να φτάσει τα 7 Ρίχτερ έκανε λόγο, το Σάββατο (8/2), ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, μεταξύ άλλων ο Άκης Τσελέντης έγραψε: «Η ακολουθία δεν έχει εξασθενήσει (αυτό δεν μπορείς να το ισχυριστείς όπως ακούω μέσα σε λίγες μέρες παρακολούθησης). Έχει προσεισμικά χαρακτηριστικά. Ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα (sic). Το πιο πιθανό (δεν μπορώ να σας πω ποτέ ακριβώς) είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη έναν σεισμό της τάξης των 6 R, αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και την μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7 R (μην αρπάξουν το 7 κάποια κίτρινα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και το κάνουν σημαία για να μαζεύουν κλικ). Εύχομαι να γίνει ο κυρίως σεισμός γρήγορα γιατί όσο καθυστερήσει, θα αυξάνει το αναμενόμενο μέγεθος. Δυστυχώς, είτε έχει γίνει είτε δεν έχει γίνει ο κυρίως σεισμός θα έχουμε για μεγάλο διάστημα της τουριστικής περιόδου σεισμούς».

Παπαδόπουλος: «Ένδειξη ότι τα 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός»

Προς εκτόνωση οδεύει η προσεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες, όπως εκτίμησε το Σάββατο (8/2) ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως «για να μπορέσουν μελλοντικοί ισχυροί σεισμοί να βλάψουν τα νησιά της Σαντορίνης και της Αμοργού, θα πρέπει τα μεγέθη τους να φτάσουν τουλάχιστον τα 6 Ρίχτερ λόγω της απόστασης».

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε: «Η κατάσταση δεν είναι δραματική πλέον, επειδή δεν έχουμε αυξημένο ηφαιστειακό κίνδυνο. Επίσης, τα επίκεντρα των σεισμών όλης της περιοχής που έχει ενεργοποιηθεί, βρίσκονται σε σημαντικές αποστάσεις και από τα δύο κοντινότερα νησιά, τη Σαντορίνη και την Αμοργό. Συνεπώς, για να μπορέσουν μελλοντικοί ισχυροί σεισμοί να βλάψουν τα νησιά, θα πρέπει τα μεγέθη τους να φτάσουν τουλάχιστον τα 6 Ρίχτερ λόγω της απόστασης».

Έπειτα, ο ίδιος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε μια ανάλυση, που έδειξε πως εξασθενούν τα μεγέθη των σεισμών, κάτι που μπορεί να σημαίνει τα 5,2 Ρίχτερ ήταν το κύριο χτύπημα του εγκέλαδου. «Μόλις ολοκληρώσαμε μια ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται από τον 5,2 και μετά», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Πριν από το 5,2 ήταν σαφέστατα μια προσεισμική ακολουθία, η οποία σαφέστατα είχε ως αποτέλεσμα τον 5,2 Ρίχτερ. Πριν από πέντε λεπτά ολοκληρώθηκε η ανάλυσή μας».

Καταληκτικά, ο σεισμολόγος δήλωσε: «Τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι μάλλον σταματά η προσεισμική ακολουθία και ίσως μεταβαίνουμε πλέον προς χαρακτηριστικά μετασεισμικής, το οποίο σημαίνει ότι αν επαληθευτεί αυτό, τότε θα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι το 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Είναι μια πρώτη ένδειξη».

Φοβισμένοι οι κάτοικοι στη Σαντορίνη

Ενδεικτικό της φυγής πολλών ανθρώπων από το νησί είναι ότι οι δρόμοι γύρω από το αεροδρόμιο έχουν μετατραπεί σε ένα ατελείωτο πάρκινγκ. Πονοκέφαλο αποτελούν για τους ειδικούς και οι κατολισθήσεις λόγω των συνεχόμενων σεισμών. Παράλληλα, οι πρώτες οικογένειες από τη Σαντορίνη έφτασαν στις κατασκηνώσεις της Νέας Μάκρης, όπου φιλοξενούνται από τον Δήμο Αθηναίων. Οι επιτροπές θα συνεδριάσουν την Τρίτη (11/2), ενώ με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλη Κικίλια, εκπρόσωπος αυτών θα είναι ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

«Για μια εβδομάδα σημειώνονταν ισχυροί σεισμοί, μετά ηρεμούσε η κατάσταση, μετά υπήρχαν πάλι σεισμοί. Υπήρξε και ο σεισμός που ήταν 5,2 Ρίχτερ, αλλά και ένας ακόμα που ήταν 4,9 Ρίχτερ», ανέφεραν κάτοικοι των Κυκλάδων στο OPEN, προσθέτοντας: Μια ηρεμεί, μια κουνάει. Οι κάτοικοι ζουν ένα μαρτύριο. Υπάρχει ανησυχία και γι’ αυτό πολλοί φεύγουν. Είναι μια άγρια κατάσταση, ειδικά όταν γίνονται σεισμοί τη νύχτα. Κουνιέται το έδαφος και δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις. Οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους, γιατί σε λίγο καιρό έχουμε τη θερινή σεζόν. Οι κάτοικοι ζητούν στήριξη. Η πλειοψηφία των εργαζομένων και των επισκεπτών έχει φύγει. Έχουν κλείσει τα περισσότερα μαγαζιά και έχει σταματήσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα. Έχουν μείνει χιλιάδες στο νησί και χρειάζονται βοήθεια και απαντήσεις οι άνθρωποι».

Τα μέτρα προστασίας για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Κλειστά μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή (14/2) θα παραμείνουν τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, όπως προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, που έγινε το Σάββατο (8/2).

Παράλληλα, όπως διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών, η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 5,2 Ρίχτερ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), την οποία συγκάλεσε εκ νέου το μεσημέρι του Σαββάτου (8/2) ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού και μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 5,2 Ρίχτερ).

2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.

3. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες.

4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

Οι πολίτες θα πρέπει:

  • Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτηρίων.
  • Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτήρια.
  • Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κ.λπ.) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία όπου υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό. Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00.

Επισημαίνεται ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Βασίλη Κικίλια, του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους διαδικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.