![](https://alithenia.eu/wp-content/uploads/2025/02/facdbc1615f1154e8ef84b65968a3927_XL-KHNiss.avif)
![Ένας σεισμός κάθε 10 λεπτά στη Σαντορίνη – 5 σεισμοί πάνω από 4 ρίχτερ το τελευταίο δίωρο](https://www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/facdbc1615f1154e8ef84b65968a3927_XL.jpg)
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι σεισμοί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Μόνο το τελευταίο δίωρο έχουν πραγματοποιηθεί 13 σεισμικές δονήσεις, δηλαδή σχεδόν μια ανά 10 λεπτά.
Πέντε εξ αυτών ήταν πάνω από 4 ρίχτερ. Συγκεκριμένα στις 13:23 πραγματοποιήθηκε σεισμός 4,9 ρίχτερ με το επίκεντρο να βρίσκεται 11 χλμ νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Τέσσερα λεπτά αργότερα, στις 13:27, σημειώθηκε ένας ακόμη σεισμός 4 ρίχτερ και 26 λεπτά αργότερα, δηλαδή στις 13:43, καταγράφηκε σεισμός 4,3 ρίχτερ. Όλες οι σεισμικές δονήσεις ήταν στην ίδια περιοχή.
Στις 15:14 υπήρξε μια ακόμη σεισμική δόνηση πάνω από 4 ρίχτερ και συγκεκριμένα 4,6 ρίχτερ 19 Χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού. Τέλος ακολούθησε και ένας ακόμη σεισμός στις 15:31 μεγέθους 4 ρίχτερ, 20 χλμ. νοτιοανατολικά από το ίδιο σημείο αναφοράς.
Εν τω μεταξύ οι σεισμολόγοι επισημαίνουν πως θα μπορούσε να υπάρξει και ένας ισχυρότερος σεισμός, πάνω από 5,2 ρίχτερ που είναι η υψηλότερη δόνηση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα προειδοποιούν πως το φαινόμενο θα μπορούσε να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες και οι κάτοικοι θα πρέπει να επιδείξουν υπομονή μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση.
Με τους επιστήμονες να μη δίνουν κάποια αισιόδοξη προοπτική, οι πολίτες – όσοι έχουν απομείνει καθώς οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει τη Σαντορίνη – ξεκίνησαν τις λιτανείες και τις προσευχές ζητώντας «θεϊκή προστασία» από τους σεισμούς.
«Θα χρειαστούν εβδομάδες για να υπάρξει αποκλιμάκωση»
Ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε πως «όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά, είτε προσεισμική ακολουθία, κρατάει εβδομάδες, καμιά φορά και μήνες. Είναι δυσάρεστο το μήνυμα αλλά έτσι είναι».
«Η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα. Επειδή έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό που δημιουργείται, υπάρχουν επεισοδιακές γεννέσεις σεισμών, δηλαδή γίνονται σε ομαδούλες. Μέσα σε δύο, τρεις ώρες θα γίνουν ένα πεντάρι, ένα τεσσάρι κτλ και μετά θα περάσουν 12 – 16 ώρες, θα ηρεμήσει η ακολουθία και μετά θα ξαναγίνουν κάποια σεισμοί και κάθε φορά θα έχουμε αυτή την παρεξήγηση» ανέφερε.
«Θα κάνει εβδομάδες να περάσει από το πράγμα. Πρέπει να προσανατολιστούμε και εμείς και η τοπική κοινωνία ότι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει, αν υπάρξει, αποκλιμάκωση. Δεν είναι κάτι το οποίο αύριο θα αλλάξει ξαφνικά και θα σβήσει η ακολουθία» συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την κατάσταση που θα επικρατεί το Πάσχα ο κ. Παπαζάχος απάντησε: «Γενικά αυτές οι ακολουθίες δεν κρατάνε τόσο συχνά, τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι υπάρχουν ακολουθίες που κράτησαν και δύο και τρεις μήνες. Δυστυχώς στη Σαντορίνη θα είμαστε σε μια κατάσταση του “βλέποντας και κάνοντας”. Δηλαδή θα πρέπει να αξιολογούμε τη σεισμικότητα σε εβδομαδιαία βάση».
«Δεν υπάρχει κάποια τεχνική, κάποια επιστημονική γνώση για να σας πω ότι θα τελειώσει 10 Απριλίου ή 10 Μαρτίου ή οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να κινηθούμε αναγκαστικά με ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση και ας ελπίσουμε σιγά σιγά να πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε. Ας ελπίσουμε μετά από κάνα δυο βδομάδες το φαινόμενο να αρχίζει να κοπάζει».
Ο κ. Παπαζάχος επιβεβαίωσε ότι θα έρθουν στην Ελλάδα και ξένα πλοία, τα οποία και θα επικεντρωθούν στον υποθαλάσσιο χώρο, προσπαθώντας να βοηθήσουν στο να καταλάβουμε πού ακριβώς οφείλεται το φαινόμενο. «Το μόνο πρόβλημα που έχουν οι αποστολές αυτές είναι ότι τα δεδομένα αυτά καθυστερούν. Δηλαδή κάποιος να φροντίσει τα μηχανήματα, να τα αφήσει να γράψουν, να τα μαζέψει. Δεν είναι αυτό που λέμε πραγματικού χρόνου σεισμολογία. Γι αυτό και ήταν κομβικής σημασίας αυτό που κάναμε αυτές τις μέρες στη Σαντορίνη και στις γύρω περιοχές, ότι όλοι οι φορείς βοήθησαν ο ένας τον άλλον και πυκνώσαμε το δίκτυο παρακολούθησης».
Γιατί κακά τα ψέματα, όταν γίνει ένας σεισμός, όλη η κοινωνία, η πολιτεία, θέλει την πληροφόρηση εκείνη τη στιγμή και όχι μετά από τρεις μήνες. Άλλο η έρευνα και άλλο το επιχειρησιακό κομμάτι της παρακολούθησης σεισμολογίας, το οποίο πρέπει να γίνεται εκείνη τη στιγμή με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια».
Κληθείς να σχολιάσει πρωτοσέλιδο εφημερίδας για το ενδεχόμενο σεισμού 7 Ρίχτερ ο κ. Παπαζάχος είπε: «Δεν είναι δυνατόν να μαζεύονται 20 και 30 άνθρωποι οι οποίοι έχουν δουλέψει στην περιοχή δεκαετίες και έχουν εμπειρία στα γενικά και να συζητάνε και να έχουν αποκλείσει τέτοια σενάρια, να τα θεωρούν εξαιρετικά απίθανα, και μετά να εμφανίζονται αυτές οι δημοσιεύσεις δεξιά, αριστερά που κάποιος, δεν ξέρω ποιος, έχει έναν ισχυρισμό ο οποίος είναι ατεκμηρίωτος».
«Η σεισμολογία δεν είναι μια επιστήμη στην οποία θα ψυχανεμιστεί κάποιος τι θα συμβεί. Βασίζεται σε στοιχεία. Υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή για να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο σεισμό και να μας το υποδείξουν; Έχει ενεργοποιηθεί; Πού είναι σεισμικότητα; Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε με τέτοιες γενικότητες».