![](https://alithenia.eu/wp-content/uploads/2025/02/e9685db6b0a4deb08253580e234f9ae9_XL-Z6UybI.avif)
![Πρωτοφανής η σεισμική κρίση στη Σαντορίνη: «Γεγονός η παραμόρφωση στο ηφαίστειο από την είσοδο μάγματος»](https://www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/e9685db6b0a4deb08253580e234f9ae9_XL.jpg)
Ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλά για τη Σαντορίνη και κάνει λόγο για μία πρωτοφανής σεισμική κρίση όχι μόνο στην Ελλάδα.
«Το σενάριο που έχουμε πει είναι ότι επικρατεί μία σμηνοσειρά» ανέφερε ο κ. Γκανάς, σημειώνοντας πως τα μεγέθη των σεισμών στην περιοχή της Ανύδρου, δηλαδή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, είναι πολύ κοντά μεταξύ τους», αναφέρει ο Θανάσης Γκανάς.
«Δεν υπάρχει κύριος σεισμός με την έννοια που ξέρουμε. Δεν ξέρουμε αν τα 5,2 Ρίχτερ είναι η οροφή. Είναι πιθανόν να παραμείνει, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα» τονίζει μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όπως τονίζει ο ίδιος, οι επιστήμονες παρατηρούν ένα δυναμικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας πως από τις 31/1 «έχουμε 169 σεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ και κάτω από 5,2 Ρίχτερ». «Μιλάμε για μία πρωτοφανής σεισμική κρίση στην Ελλάδα και όχι μόνο» συνέχισε.
Μιλώντας για τα ηφαίστεια, είπε πως από τα δεδομένα που έχουν παρατηρήσει από το Διάστημα, στην Καλντέρα «υπάρχει παραμόρφωση του εδάφους, η οποία οφείλεται στην είσοδο μάγματος. Είναι γεγονός».
Το δεύτερο γεγονός, όπως είπε, είναι η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην Άνυδρο, όμως ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε για το ηφαίστειο της Καλντέρας, ούτε για το Κολούμπο.
«Αναμφισβήτητα υπάρχει παραμόρφωση του εδάφους, η οποία οφείλεται σε άνοδο μάγματος από τον μανδύα της γης στον μαγματικό θάλαμο, σε βάθος 3 χιλιομέτρων.
Αυτό το μάγμα που ανέβηκε ισούται με 5 εκατ. κυβικά, όταν στην προηγούμενη κρίση του 2011 και 2012 ήταν 12 εκατ. κυβικά. Αυτό το παρακολουθούμε συνέχεια», κατέληξε ο κ. Γκανάς.