![](https://alithenia.eu/wp-content/uploads/2025/02/b90b69701a264916653eca8d55e31553_XL-nM7Hg0.avif)
![Συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη: Βγάζει την ουρά του απ' έξω ο Γάλλος Πρόεδρος για τους METEOR στην Τουρκία](https://www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/b90b69701a264916653eca8d55e31553_XL.jpg)
Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε για περίπου μία ώρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Παρίσι, τη Δευτέρα (10/2) και ένα από τα θέματα συζήτησής τους ήταν οι πύραυλοι METEOR για την οποία ο Γάλλος Πρόεδρος να ξεκαθαρίζει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν ηγείται της διαδικασίας πώλησής τους, μιας και πρόκειται για ένα πολυεθνικό κονσότσιουμ (MBDA).
Συγκεκριμένα, η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων και στη συνέχεια τέθηκαν όλα τα ζητήματα.
Ειδικότερα, επί τάπητος τέθηκαν τα ευρωπαϊκά ζητήματα υπό το πρίσμα και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η Συρία. Ακόμα, η συζήτηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκης επικεντρώθηκε και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνάρτηση με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και στα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι απαιτείται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη που επιθυμούν να αυξήσουν τις επενδυτικές τους δαπάνες στον τομέα της άμυνας.
Η αντίδραση της Ελλάδας για τους πυραύλους METEOR
Υπενθυμίζεται ότι, στις 29 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε επίσημη αντίδραση προς τη Γαλλία σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων METEOR στην Άγκυρα. Πρόκειται για πύραυλους «game changer», όπως τους αποκαλούν στρατιωτικοί αναλυτές, οι οποίοι μπορούν να εξοπλίσουν τα Eurofighter.
Οι METEOR είναι πύραυλοι αέρος – αέρος με βεληνεκές 200 χλμ. Το συγκεκριμένο βεληνεκές είναι η αποκαλούμενη «ζώνη μηδενικής διαφυγής» («no escape zone»). Με ενεργό ραντάρ καθοδήγησης πέραν του οπτικού πεδίου, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν μικρούς στόχους με μεγάλη ευελιξία.
Επισημαίνεται πως οι METEOR είναι δημιούργημα μιας γαλλικής, αγγλικής και ιταλικής κοινοπραξίας. Συγκεκριμένα, η MBDA που τους παράγει, έχει έδρα στη Γαλλία και δημιουργήθηκε το 2001 από τη συγχώνευση τριών κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών πυραυλικών συστημάτων: Της γαλλικής Aérospatiale Matra Missiles , της αγγλο-γαλλικής Matra BAe Dynamics και το πυραυλικό τμήμα της αγγλο-ιταλικής Alenia Marconi Systems.
Η «Milliyet» σε παλαιότερο δημοσίευμά της, πριν από περίπου έναν μήνα, είχε αναφέρει πως «οι πύραυλοι METEOR αλλάζουν τις ισορροπίες με την Ελλάδα». Όπως έγραφε στις 27 Δεκεμβρίου 2024, «οι πληροφορίες από την Αγγλία δείχνουν ότι ένα ακόμη πολύ δύσκολο εμπόδιο ξεπεράστηκε και το Λονδίνο έπεισε το Παρίσι να πωλήσει πυραύλους Meteor στην Τουρκία».
Ακόμα, το τουρκικό δημοσίευμα συνέδεε μάλιστα τα Eurofighter με τους METEOR, σημειώνοντας πως χωρίς τους πυραύλους τα μαχητικά αεροσκάφη δεν μπορούν να είναι τόσο αποτελεσματικά. «Χωρίς τους πυραύλους METEOR», έγραφε, «τα Eurofighter θα ανταποκρίνονταν μόνο στους δύο πρώτους στόχους των πολέμων νέας γενιάς», προσθέτοντας: «Είναι αόρατα και μπορούν να εντοπίσουν τον εχθρό πριν εντοπιστούν. Ωστόσο, ο τρίτος βασικός στόχος, αυτός της δυνατότητας εξουδετέρωσης του εχθρού από πλεονεκτική θέση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τους METEOR. Με αυτούς τα Eurofighter ολοκληρώνονται».