![](https://alithenia.eu/wp-content/uploads/2025/02/be8d5d4db343bbf50f1825a661e093bd_XL-10PE2v.avif)
![Τάκης Οικονομόπουλος: Το δέσιμο με τον Παναθηναϊκό και το «Γουέμπλεϊ» - Πώς του έβγαλε το παρατσούκλι ο Δομάζος](https://www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/be8d5d4db343bbf50f1825a661e093bd_XL.jpg)
Μια ακόμη σπουδαία απώλεια θρηνεί από το βράδυ της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου το ελληνικό ποδόσφαιρο και η οικογένεια του Παναθηναϊκού, αυτή του Τάκη Οικονομόπουλου σε ηλικία 81 ετών.
Εννέα ημέρες μετά το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, το μεσημέρι της 1ης Φεβρουαρίου, το «πουλί» πέταξε ψηλά για να… παίξει μπάλα στους ουρανούς με τον καλό του φίλο, Μίμη Δομάζο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Ιανουαρίου.
Ο κατά πολλούς ο μεγαλύτερος τερματοφύλακας που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο, ήταν επί ημέρες διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του «Ερυθρού Σταυρού», αλλά δεν κατάφερε και αυτήν τη φορά να βγει νικητής, αφού πέθανε ακριβώς 17 ημέρες μετά τον «στρατηγό», τον πολύ καλό του φίλο.
Μάλιστα, παρότι εμφανώς καταβεβλημένος, ο Τάκης Οικονομόπουλος είχε δώσει το «παρών» στην κηδεία του Μίμη Δομάζου στις 27 Ιανουαρίου, 4 ημέρες πριν υποστεί το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τάκης Οικονομόπουλος: Ο γκολκίπερ με το ρεκόρ απαραβίαστης εστίας
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορία και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου, ο εκλιπών είναι ο βασικός γκολκίπερ στην καλύτερη 11αδα όλων των εποχών στην Ελλάδα.
Ξεκίνησε την καριέρα του από την Αθλητική Ένωση Καλλιθέας, στην οποία έμεινε μέχρι τα 16 του, όταν και πήρε μεταγραφή στον Απόλλωνα Σμύρνης. Το 1962 πήρε μεταγραφή στην Προοδευτική, ενώ έναν χρόνο αργότερα φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Παναθηναϊκού.
Υπερασπίστηκε τα «πράσινα» γκολπόστ για 13 χρόνια, αποτελώντας τον στυλοβάτη της ομάδας που κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα (1964, 1965, 1969, 1970 και 1972) και δύο Κύπελλα Ελλάδας (1967 και 1969).
Παρά τους επτά ομαδικούς τίτλους, η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του -χωρίς αμφιβολία- ήταν η συμμετοχή, ως βασικού, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο «Γουέμπλεϊ» το 1971 με αντίπαλο τον Άγιαξ, ενώ ήταν και φιναλίστ του Διηπειρωτικού Κυπέλλου του 1971.
Το 1976 η Παναχαϊκή τον απέκτησε από τον Παναθηναϊκό και έμεινε στην Πάτρα για έναν χρόνο, για να επιστρέψει στον Απόλλων Σμύρνης και να κλείσει εκεί την καριέρα του το 1979.
Φυσικά ήταν και μέλος της Εθνικής Ελλάδος, αγωνιζόμενος 25 φορές με το εθνόσημο στο στήθος. Έκανε το ντεμπούτο του το 1965, ενώ τελευταία φορά συμμετείχε σε αγώνα της «γαλανόλευκης» το 1974.
Εκτός από τις εντυπωσιακές του εκτινάξεις, ο Τάκης Οικονομόπουλος παραμένει μέχρι και σήμερα ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ ανέπαφης εστίας για 1.088 λεπτά, το οποίο πέτυχε το 1965 και συγκεκριμένα από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 27 Μαΐου.
{https://www.youtube.com/watch?v=bT9aRhZmxso}
Πώς του έβγαλε ο Δομάζος το παρατσούκλι «πουλί»
Το «πουλί» ήταν το προσωνύμιο που… κόλλησε στον Οικονομόπουλο, λόγω των εντυπωσιακών του εκτινάξεων. Του το έβγαλε ο Δομάζος, σε ένα παιχνίδι μάλιστα στο οποίο ο «στρατηγός» δεν αγωνίστηκε.
Ήταν στο ματς της 3ης Ιανουαρίου του 1965, όταν η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό για τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το «τριφύλλι» παρατάχθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς τον φυσικό του αρχηγό.
Το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο, αφού όλος ο φίλαθλος κόσμος ήθελε να παρακολουθήσει την αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο καλύτερες ομάδες της σεζόν 1964-65 (στο τέλος οι «πράσινοι» κατέκτησαν τον τίτλο της Α’ Εθνικής και οι «κιτρινόμαυροι» τερμάτισαν δεύτεροι). Μάλιστα, από την πίεση που δημιούργησε η παρουσία του κόσμου στις εξέδρες, υποχώρησε ένα κιγκλίδωμα και δεκάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν. Ευτυχώς υπήρξαν μόνο 25 τραυματίες, αλλά δεν υπήρξαν νεκροί.
Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 2-2 και αντιλαμβάνεται κανείς από το σκορ ότι ήταν άκρως συναρπαστικό. Ο Παναθηναϊκός, μάλιστα, έχασε στο 5ο λεπτό τον Λουκανίδη που αποβλήθηκε, επειδή έριξε μπουνιά στον Μπαλόπουλο και από το 18ο λεπτό αγωνιζόταν με τραυματία τον Ανδρέου. Τότε δεν υπήρχαν αλλαγές και έτσι το «τριφύλλι» έπαιξε τυπικά με 10 και ουσιαστικά με 9.
Παρά τα δεδομένα αυτά, οι «πράσινοι» όχι μόνο δεν ηττήθηκαν, αλλά κατάφεραν να προηγηθούν δύο φορές (στο 22′ με τον Παπουτσάκη και στο 48′ με αυτογκόλ). Βέβαια, η Ένωση ισοφάρισε ισάριθμες φορές, στο 42′ με τον Σούρπη και στο 58′ με τον Νεστορίδη, έχοντας τον έλεγχο του αγώνα. Ωστόσο, δεν κατάφερε ποτέ να βρει το γκολ που θα της έδινε το προβάδισμα και κατά πάσα πιθανότητα τη νίκη, κυρίως λόγω της εμφάνισης του Τάκη Οικονομόπουλου.
Στο τέλος του αγώνα, στα αποδυτήρια, ο Δομάζος -όπως περιέγραψε ο ίδιος ο Οικονομόπουλος- περίμενε τον γκολκίπερ του Παναθηναϊκού και μεγάλο πρωταγωνιστή του αγώνα για να τον συγχαρεί. Εκεί ήταν που του έδωσε και το παρατσούκλι «πουλί».
Τάκης Οικονομόπουλος: Σχεδόν ολόκληρη η ζωή του στα πράσινα
Με την αποχώρησή του από την αγωνιστική δράση το 1979, ανέλαβε προπονητής τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκό μέχρι το 2006.
Το 2002 είχε διατελέσει προσωρινά -για λίγους αγώνες- και πρώτος προπονητής του «τριφυλλιού», αντικαθιστώντας τον Σέρχιο Μαρκαριάν. Το 2017 υπηρέτησε τον σύλλογο και από το πόστο του προέδρου του Ερασιτέχνη, ως επικεφαλής της διοίκησης που όρισε το Πρωτοδικείο Αθηνών.