Στις πιο διεφθαρμένες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα - Παγκοσμίως μαζί με την Ναμίμπια και την Ιορδανία
Σταθερά στους πρωταθλητές της διαφθοράς η Ελλάδα στην Ευρώπη σύμφωνα με τον δείκτη της Διεθνους Διαφάνειας. 

Η Ελλάδα παραμένει στις πιο διεφθαρμένες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2024, που δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Διαφάνεια. Συγκεκριμένα η Ελλάδα βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά στην 59η θέση στη διεθνή κατάταξη και μαζί με την Σλοβακία και την Κροατία είναι οι «πρωταθλητές» της ΕΕ στη διαφθορά.

Σημειώνεται πως η κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας αναγνωρίζεται ως η πιο αξιόπιστη στον κόσμο και για αυτό χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ως εργαλείο για την μέτρηση της κρατικής διαφθοράς σε μια χώρα.

Η τελική βαθμολογία προέρχεται από τρεις πηγές δεδομένων, τα οποία προκύπτουν από 13 διαφορετικές έρευνες και αξιολογήσεις διαφθοράς. Τα στοιχεία συλλέγονται από διάφορους αξιόπιστους οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Φόρουμ.

Η διαφθορά στον δημόσιο τομέα αφορά: στη δωροδοκία, στη διαχείριση δημόσιων πόρων, στο ακαταδίωκτο υπαλλήλων και αξιωματούχων του κράτους που χρησιμοποιούν τη θέση τους για ιδιωτικό όφελος, στην ανικανότητα της κυβέρνησης να περιορίσει τη διαφθορά, στην υπερβολική γραφειοκρατία που ενισχύει τη διαφθορά, στον νεποτισμό της δημόσιας διοίκησης, στους νόμους που δεν διασφαλίζουν τη διαφάνεια στα περιουσιακά στοιχεία δημοσίων υπαλλήλων και στη σύγκρουση συμφερόντων, στη μη επαρκή νομική προστασία για άτομα που καταγγέλλουν περιπτώσεις δωροδοκίας και διαφθοράς, στην κατάληψη του κράτους από συγκεκριμένα συμφέροντα και στην πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες που αφορούν δημόσιες υποθέσεις και κυβερνητικές δράσεις.

Κάθε χώρα από τις συνολικά 180 βαθμολογείται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, με τη χώρα που βρίσκεται κοντά στο 0 να είναι η περισσότερο διεφθαρμένη. Η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο σύμφωνα με τον εν λόγω δείκτη είναι η Δανία με σκορ 90. Ακολουθεί η Φινλανδία (88) και η Σιγκαπούρη (84).

Η Ελλάδα βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην 59η θέση της κατάταξης με σκορ 49. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ σε ισοβαθμία με τη Σλοβακία και ελαφρώς καλύτερη από την Κροατία, η βρίσκεται στην 63η θέση με βαθμολογία 47. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα εκτός ΕΕ ισοβαθμεί και με τις Ναμίμπια και Ιορδανία.

Τη χειρότερη βαθμολογία έχουν το Νότιο Σουδάν (8 βαθμοί), η Σομαλία (9 βαθμοί) και η Βενεζουέλα (10 βαθμοί).

corruption_II.jpg_8d7c2.png

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.