![](https://alithenia.eu/wp-content/uploads/2025/02/af8b5cd5a7819ce7c9e0816e8f18cece_XL-OwB2Oa.avif)
![Αρχή του τέλους για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μετά τη συνομιλία Τραμπ με Πούτιν](https://www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/af8b5cd5a7819ce7c9e0816e8f18cece_XL.jpg)
Το πρώτο βήμα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία που μαίνεται τρία χρόνια έγινε. Ντόναλντ Τραμπ και Βλάντιμιρ Πούτιν συνομίλησαν για 90 λεπτά στο τηλέφωνο ανοίγοντας το δρόμο στις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στο τέλος της αιματοχυσίας στην Ουκρανία.
Το τηλεφώνημα, το οποίο είναι η πρώτη γνωστή συνομιλία μεταξύ των προέδρων από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ τον περασμένο μήνα, έγινε μία ημέρα αφότου η Ρωσία απελευθέρωσε έναν Αμερικανό που ήταν φυλακισμένος στη χώρα.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσαν ότι ήλπιζαν ότι η ανταλλαγή απόψεων θα μπορούσε να προμηνύσει ανανεωμένες προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία πρόκειται να εισέλθει στον τέταρτο χρόνο της.
Σε μια ανάγνωση της συνομιλίας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε: «Συζητήσαμε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ενέργεια, την τεχνητή νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα».
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ μίλησαν για σχεδόν μιάμιση ώρα τηλεφωνικά και ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν.
Ο Τραμπ είχε στείλει μήνυμα εδώ και εβδομάδες την επιθυμία του να μιλήσει με τον Πούτιν καθώς εργάζεται για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε, πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων στα έθνη του άλλου. Συμφωνήσαμε επίσης να ξεκινήσουν οι αντίστοιχες ομάδες μας αμέσως διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε με την κλήση του Προέδρου Ζελένσκι, της Ουκρανίας, για να τον ενημερώσουμε για τη συζήτηση, κάτι που θα κάνω τώρα», έγραψε ο Τραμπ.
Ο προκάτοχός του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δεν είχε μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
Τι έγραψε στο Truth Social ο Τραμπ για την επικοινωνία με Πούτιν
Αναλυτικά η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social:
«Μόλις είχα μια μακρά και ιδιαίτερα παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Συζητήσαμε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την Ενέργεια, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα. Αναλογιστήκαμε και οι δύο τη Μεγάλη Ιστορία των εθνών μας και το γεγονός ότι πολεμήσαμε τόσο επιτυχώς μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θυμίζοντας, ότι η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και εμείς, ομοίως, χάσαμε τόσους πολλούς! Μιλήσαμε ο καθένας μας για τα δυνατά σημεία των αντίστοιχων Εθνών μας και για το μεγάλο όφελος που θα έχουμε κάποια μέρα από τη συνεργασία μας. Αλλά πρώτα, όπως συμφωνήσαμε και οι δύο, θέλουμε να σταματήσουμε τους εκατομμύρια θανάτους που λαμβάνουν χώρα στον πόλεμο με τη Ρωσία/Ουκρανία», είπε.
Ξεκινούν άμεσα διαπραγματεύσεις
Και συνέχισε: «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων στα έθνη του άλλου. Συμφωνήσαμε επίσης να βάλουμε τις αντίστοιχες ομάδες μας να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε με την κλήση του Προέδρου Ζελένσκι, της Ουκρανίας, για να τον ενημερώσουμε για τη συνομιλία, κάτι που θα κάνω αμέσως τώρα. Ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον Διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς και τον Πρέσβη και Ειδικό Απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, πιστεύω ακράδαντα, θα είναι επιτυχείς. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έναν πόλεμο που δεν θα συνέβαινε αν ήμουν πρόεδρος, αλλά συνέβη, οπότε πρέπει να τελειώσει. Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές! Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν για τον χρόνο και την προσπάθειά του σε σχέση με αυτό το κάλεσμα, καθώς και για την απελευθέρωση, χθες, του Marc Fogel, ενός υπέροχου ανθρώπου που χθες το βράδυ χαιρέτησα προσωπικά στον Λευκό Οίκο. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη, ελπίζω σύντομα!».
Τα σχόλια Μόσχας, Ουάσινγκτον για την τηλεφωνική επικοινωνία
Σύμφωνα με ανάρτηση του TASS στο Telegram, η συζήτηση μεταξύ Πούτιν και Τραμπ είχε διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα.
Ακόμη, ο Πούτιν κάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί τη Ρωσία, ενώ οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στο να συναντηθούν από κοντά.
Ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε τη θέση του Αμερικανού προέδρου ότι είναι η ώρα οι δύο πλευρές να συνεργαστούν. Από την πλευρά του, ο Τραμπ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συζήτηση» με τον Πούτιν.
Σύμφωνα με την πλευρά του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον πρόσθεσε ότι στην ατζέντα βρέθηκε και το ζήτημα της Ουκρανίας και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν -μεταξύ άλλων.
Επίσης, ο Πούτιν μετέφερε στον Τραμπ ότι η ρίζα (του κακού) που ευθύνεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρέπει να διευθετηθεί. Ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ πως η μακροχρόνια διευθέτηση του ζητήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Πούτιν, ο Τραμπ υποστήριξε τη διακοπή των εχθροπραξιών στην Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό». Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ο ίδιος και ο Πούτιν συμφώνησαν μεταξύ άλλων να ανταλλάξουν ομήρους.
Μάλιστα, αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον εγγυήθηκε την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί. Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος μετέφερε στον ομόλογό του ότι είναι έτοιμος να δεχθεί Αμερικανούς αξιωματούχους στη Ρωσία, ακόμη και για το θέμα της Ουκρανίας.
Η επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει, όπως και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, να κάνει ειρήνη», έγραψε σε διαδικτυακή ανάρτησή του, την Τετάρτη (12/2), ο Αμερικανός ηγέτης, Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώνοντας για την τηλεφωνική που είχε και με τον Ουκρανό Πρόεδρο, λίγη ώρα μετά τη συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του.
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε το εξής για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συζήτηση πήγε πολύ καλά. Αυτός, όπως και ο Πρόεδρος Πούτιν, θέλει να κάνει ειρήνη. Συζητήσαμε διάφορα θέματα που έχουν σχέση με τον πόλεμο, αλλά κυρίως τη συνάντηση που έχει οριστεί για την Παρασκευή (14/2) στο Μόναχο, όπου ο Αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, θα ηγηθούν της αντιπροσωπείας. Είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα είναι θετικά. Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτός ο γελοίος πόλεμος, όπου υπήρξε μαζικά – και εντελώς αχρείαστα – θάνατος και καταστροφή. Ο Θεός να ευλογεί τον λαό της Ρωσίας και της Ουκρανίας!».
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Κανείς δεν θέλει περισσότερο την ειρήνη από την Ουκρανία»
Για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο ενημέρωσε, την Τετάρτη (12/2), ο Ουκρανός ηγέτης, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας πως «κανείς δεν θέλει περισσότερο την ειρήνη από την Ουκρανία».
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στο Χ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε: «Είχα μια ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Μιλήσαμε επί μακρόν για τις ευκαιρίες επίτευξης ειρήνης, συζητήσαμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε σε ομαδικό επίπεδο και τις τεχνολογικές δυνατότητες της Ουκρανίας – συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων προηγμένων βιομηχανιών. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Τραμπ για το ενδιαφέρον του για το τι μπορούμε να επιτύχουμε μαζί».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Μιλήσαμε, επίσης, για τη συζήτησή μου με τον υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, και την προετοιμασία ενός νέου εγγράφου για την ασφάλεια, την οικονομική συνεργασία και την εταιρική σχέση. Ο Πρόεδρος Τραμπ μοιράστηκε λεπτομέρειες της συνομιλίας του με τον Πούτιν. Κανείς δεν θέλει την ειρήνη περισσότερο από την Ουκρανία. Μαζί με τις ΗΠΑ, σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά μας για να σταματήσουμε τη ρωσική επιθετικότητα και να διασφαλίσουμε μια διαρκή και αξιόπιστη ειρήνη. Όπως είπε ο Πρόεδρος Τραμπ, ας τα καταφέρουμε. Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε περαιτέρω επαφές και να προγραμματίσουμε επερχόμενες συναντήσεις».
I had a meaningful conversation with @POTUS. We long talked about opportunities to achieve peace, discussed our readiness to work together at the team level, and Ukraine’s technological capabilities—including drones and other advanced industries. I am grateful to President Trump… pic.twitter.com/2SIOTX3jEp
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 12, 2025
Το σχέδιο Τραμπ για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι το Πάσχα
Ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να πιέσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία μέχρι το Πάσχα, στο πλαίσιο του ειρηνευτικού του σχεδίου, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους στη Διάσκεψη του Μονάχου στα μέσα Φεβρουαρίου (14-16/02).
Το σχέδιο του Τραμπ, σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο «Strana» που επικαλείται «πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους», προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου εντός 100 ημερών και η κατάπαυση του πυρός προβλέπεται να εφαρμοστεί έως τις 20 Απριλίου.
Το σχέδιο προβλέπει το πάγωμα των εχθροπραξιών και τη διατήρηση από τη Ρωσία των εδαφών που έχει καταλάβει τα τρία χρόνια του πολέμου. Σημειώνεται πως πρόκειται για το 20% της συνολικής ουκρανικής επικράτειας. Προβλέπει επίσης την απαγόρευση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την απαίτηση να αποδεχτεί το Κίεβο τη ρωσική κυριαρχία στα εδάφη που έχουν καταληφθεί.
Επιπλέον τα ουκρανικά στρατεύματα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή του Κούρσκ, στην οποία είχαν εισβάλει στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς αντεπίθεσης τον Αύγουστο.
Ως αντάλλαγμα στο Κίεβο για να δεχθεί τους παραπάνω όρους, τους οποίους μέχρι πριν από μερικούς μήνες τους απέρριπτε κατηγορηματικά, δίνονται κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας και ένα νέο σχέδιο «Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της χώρας. Συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης στον ουκρανικό στρατό – διαφορετικά αυτή θα τερματιστεί – αλλά και τη συμβολή των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ έως το 2030. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΕ θα κληθεί να υποστηρίξει την Ουκρανία για την ανοικοδόμησή της, η οποία εκτιμάται πως θα κοστίσει έως και 486 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο προβλέπει την αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, τα οποία θα αναλάβουν ρόλο αστυνόμευσης μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να έχουν κανένα ρόλο.
Τόσο η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όσο και η διατήρηση των ουκρανικών εδαφών που έχουν καταληφθεί, απηχούν τις προτεραιότητες της Μόσχας, στην οποία θα προσφερθεί επίσης και η άρση των κυρώσεων, αν και τα έσοδα από τους ειδικούς δασμούς στην ενέργεια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι θέλει και την ΕΕ στις συζητήσεις
Ο επικεφαλής του Γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρέι Γερμάκ, διέψευσε επίσημα τις ουκρανικές διαρροές για το σχέδιο Τραμπ. Ωστόσο αυτές σε σημαντικό βαθμό ταυτίζονται και με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα από τις ΗΠΑ, αλλά και από δηλώσεις αξιωματούχων που έχουν σκιαγραφήσει το πλαίσιο της πρότασης του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου.
Νωρίτερα, την περασμένη Κυριακή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης πως «είναι αδύνατο η Ουκρανία να αποκλειστεί από οποιαδήποτε πλατφόρμα διαπραγματεύσεων». «Σε μια τέτοια περίπτωση», είπε, «είτε αυτή η πλατφόρμα δεν θα έχει πραγματικά αποτελέσματα, είτε θα έχει μόνο πολιτικά αποτελέσματα. Και τέτοια αποτελέσματα δεν θα έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια ή το τέλος του πολέμου».
Ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε μάλιστα πως «θα ήθελα πολύ να υπάρχει και η ευρωπαϊκή φωνή» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. «Είναι σημαντικό για εμάς γιατί θα είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά δεν μπορώ να πω ξεκάθαρα σήμερα ποια θα είναι η δομή της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Γιατί δεν έχουμε ακόμη κοινό σχέδιο».
Οι εκλογές και τα ανταλλάγματα που ζητάει ο Τραμπ
Εν τω μεταξύ, ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, έχει επισημάνει πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία, μετά την κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποδείξει την πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά (λίθιο, τιτάνιο, ουράνιο) ως «αντάλλαγμα» για την αμερικανική υποστήριξη στο πλαίσιο της «διευθέτησης».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, δήλωσε πως θα μπορούσαν να διεξαχθούν εκλογές μετά το τέλος του πολέμου και την άρση του στρατιωτικού νόμου. Οι εκτιμήσεις, βάσει των δημοσκοπήσεων, είναι πως ο Ζελένσκι δύσκολα θα μπορούσε να επαναλάβει την επιτυχία της συντριπτικής του νίκης το 2019.
Η δημοφιλία του βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο, σχεδόν 4 στους 10 Ουκρανούς (39%) λένε ότι «δεν έχουν εμπιστοσύνη» στον πρόεδρό τους. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό για έναν ηγέτη εν καιρό πολέμου. Είναι ενδεικτικό πως είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023 (22%).
Από τις έρευνες που διεξήχθησαν τον περασμένο χρόνο, εκτιμάται πως το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης θα ήταν αρνητικό για τον Ζελένσκι εάν αντίπαλός του για την προεδρία ήταν ο πρώην γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων και νυν πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Μεγάλη Βρετανία, Βαλερί Ζαλούζνι.
Ο Ζαλούζνι, που ήρθε σε ρήξη με τον Ζελένσκι για αποφάσεις που σχετίζονταν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τελικά μετά από παρασκηνιακή σύγκρουση απομακρύνθηκε από την ηγεσία του Ουκρανικού στρατού, έχει εξελιχθεί σε ένα άκρως δημοφιλές πρόσωπο. Μετά τη ρωσική εισβολή μετατράπηκε σε σύμβολο του επιτυχημένου ουκρανικού αμυντικού πολέμου και η εμπιστοσύνη του είναι μεγαλύτερη από εκείνη προς το πρόσωπο του Ζελένσκι.