![](https://alithenia.eu/wp-content/uploads/2025/02/0daaf50f779d2d0d51c57b3b3bf9ae05_XL-bzkvx5.avif)
![Ποια ισχυρή Ευρώπη; Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας πάνω από Ε.Ε. και Βρετανία](https://www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/0daaf50f779d2d0d51c57b3b3bf9ae05_XL.jpg)
Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τα μέλη του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες το φως βλέπει έρευνα που δείχνει πως οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας ξεπερνούν όλους τους αμυντικούς προϋπολογισμούς των Ευρωπαίων συνδυαστικά.
Συγκεκριμένα, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 42%, σε 13,1 τρισ. ρούβλια (130 δισ. ευρώ), που ισοδυναμούν με 462 δισ. δολάρια με όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των FT, οι ευρωπαϊκοί αμυντικοί προϋπολογισμοί, όπου συμπεριλαμβάνονται τόσο τα κράτη-μέλη της ΕΕ όσο και η Βρετανία, αυξήθηκαν 12% πέρυσι στα 440 εκατ. ευρώ (457 δισ. δολάρια), ανακοίνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).
Το «στρατιωτικό ισοζύγιο» του IISS, ετήσια αξιολόγηση των παγκόσμιων στρατιωτικών δυνατοτήτων και αμυντικών δαπανών, αποκαλύπτει τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε περίπτωση που οι ΗΠΑ κόψουν την υποστήριξη στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή άμυνα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, διαμαρτύρεται ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά για την ίδια τη σύγκρουση, αλλά και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη να πληρώνει η Ευρώπη περισσότερα για την άμυνά της, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης προς το Κίεβο. Η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει ανέλθει μέχρι στιγμής σε 88 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, έναντι ευρωπαϊκής βοήθειας 125 δισ. ευρώ.
Ο Τραμπ επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα η Ευρώπη πρέπει να δαπανά το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα, σε σύγκριση με τον τρέχοντα μέσο όρο που δεν ξεπερνά 1,7%. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είπε ότι οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν στο 3%.
Η Ρωσία μπορεί ακόμα να επωμιστεί το κόστος του πολέμου
Το IISS προβλέπει ότι φέτος οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας – στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εθελοντικές εισφορές από περιφερειακές αρχές και εταιρείες – θα αυξηθούν κατά 13,7% αγγίζοντας τα 15,6 τρισ. ρούβλια, ήτοι το 7,5% του ΑΕΠ της χώρας ή σχεδόν το 40% των ρωσικών ομοσπονδιακών δαπανών.
Παρότι αυτό έχει αντίκτυπο στην οικονομία, το IISS εκτιμά: «Η Ρωσία μπορεί ακόμα να επωμιστεί το κόστος του πολέμου».
Στην περίπτωση που η Ευρώπη αύξανε τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ, αυτό θα ισοδυναμούσε με επιπλέον 250 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το IISS. Εάν εκτιναχθούν στο 5% του ΑΕΠ, το συνεπαγόμενο κόστος θα φτάσει τα 800 δισ. δολάρια – σχεδόν διπλάσιο από το τρέχον επίπεδο δαπανών της Ρωσίας.
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έχουν ήδη αυξηθεί κατά το ήμισυ από το 2014, ανέφερε το IISS, σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι δημοσιονομικοί περιορισμοί μπορεί να περιορίσουν την [περαιτέρω] ανάπτυξη».
Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας αυξήθηκε 23%, φτάνοντας τα 86 δισ. δολάρια — υπερβαίνοντας τον βρετανικό αμυντικό προϋπολογισμό των 81 δισ. δολαρίων για πρώτη φορά εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. Όμως, η γερμανική δέσμευση για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ έως το 2029, σε σύγκριση με 1,8% σήμερα, είναι επίσης «αβέβαιη», προσθέτει το IISS.
Η Βρετανία, που παραδοσιακά είναι η δεύτερη νατοϊκή χώρα σε αμυντικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ, αγγίζει το 2,3% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έχει δεσμευτεί να τις αυξήσει στο 2,5%, χωρίς να ορίσει χρονοδιάγραμμα.
Οι αμυντικές δαπάνες της Γαλλίας, οι δεύτερες μεγαλύτερες της Ευρώπης σε απόλυτες τιμές, αυξήθηκαν 4,5% στα 64 δισ. δολάρια πέρυσι, που ισοδυναμεί με 2% του ΑΕΠ.
Η Εσθονία, που συνορεύει με τη Ρωσία, δαπάνησε σχεδόν το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα πέρυσι, ακολουθούμενη από την Πολωνία με 3,25%. Αλλά τα απόλυτα ποσά αμυντικών δαπανών τους ήταν πολύ μικρότερα από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.