0 1 min 10 ώρες
Αναδρομικά συνταξιούχων: Η δυσάρεστη απόφαση - 1 στους 7 συνεχίζει τις αγωγές
Με τη χθεσινή του απόφαση, το ΑΕΔ «γύρισε» το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων 15 μήνες πίσω.

Ξανά στα… δικαστήρια στέλνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) τους 370.000 συνταξιούχους οι οποίοι… πρόλαβαν και κατέθεσαν αγωγή διεκδικώντας τα αναδρομικά των Δώρων της περιόδου 2015-2016.

Ωστόσο, από την εξίσωση απουσιάζουν άλλοι 2,1 εκατ. συνταξιούχοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο, και οι οποίοι δεν έχουν την ευχέρεια – ούτε δικαστικά – να διεκδικήσουν ένα ποσό μεταξύ 800 και 1.200 ευρώ.

Με αναπόδραστη ημερομηνία, σε νόμο του Φεβρουαρίου του 2020 (4670/20), η κυβέρνηση όρισε ότι οι συνταξιούχοι της περιόδου 2015-2016 έχουν περιθώριο τεσσάρων μηνών, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 να καταφύγουν στα Διοικητικά Πρωτοδικεία προκειμένου να διεκδικήσουν τα αναδρομικά των Δώρων.

Γαϊτανάκι

Πολλοί δεν πρόλαβαν, άλλων οι επίγονοι (κληρονόμοι) δεν γνώριζαν τι έπρεπε να πράξουν, οι περισσότεροι υπολόγισαν τα πολλά δικαστικά έξοδα και τις τεράστιες αναμονές/καθυστερήσεις και δεν μετείχαν στο δικαστικό γαϊτανάκι.

Αποτέλεσμα, πέντε χρόνια μετά τον νόμο Βρούτση (4670/20) και δέκα χρόνια από την περίοδο αναζήτηση των αναδρομικών, να βρισκόμαστε ξανά στην αρχή. Να συνεχίζεται ένας δικαστικός μαραθώνιος για 1 στους 7 συνταξιούχους. Όσους εν πάση περιπτώσει πρόλαβαν και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Οι υπόλοιποι αποκλείονται οριστικά…

Και από τα 800 ευρώ που θα δικαιωθούν [σ.σ. μόνο τα Δώρα, ήτοι 200 ευρώ για το επίδομα αδείας το καλοκαίρι του 2015, 400 ευρώ για το Δώρο Χριστουγέννων της ίδιας χρονιάς και 200 ευρώ για το Δώρο Πάσχα 2016], τα περισσότερα να καταβληθούν σαν δικαστικά έξοδα…

Πολιτική απόφαση

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, η οποία α) δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ του Οκτωβρίου του 2019 (ως προς τα αναδρομικά των Δώρων και τις διορθώσεις στις επικουρικές), β) αγνόησε του χαμηλοσυνταξιούχους τα περασμένα Χριστούγεννα και γ) συνεχίζει να διπλο-φορολογεί τους συνταξιούχους με κάπως καλύτερο οικονομικό προφίλ (κρατήσεις υπέρ εφορίας και, ταυτόχρονα, καταβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου), πρέπει – με πολιτική απόφαση – να αποδώσει τα Δώρα του 11μηνου (Ιούλιος 2025 – Μάιος 2026) σε όλους τους συνταξιούχους.

 Εξάλλου, το ποσό μπορεί να δοθεί σε 3-4 δόσεις, αφού υπολογίζεται όσα και τα έσοδα από την ΕΑΣ κάθε χρόνο (σχεδόν 700 εκατ. ευρώ).

Το ιστορικό

Με τη χθεσινή του απόφαση, το ΑΕΔ «γύρισε» το θέμα 15 μήνες πίσω κρίνοντας ότι και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δίκιο, όταν έκρινε ότι πρέπει να δοθούν τα αναδρομικά από τα Δωρα [σ.σ. συν κάποιες διορθώσεις επί των επικουρικών συντάξεων, θέμα πάντως που δεν κρινόταν στην παρούσα προσφυγή], αλλά δίκιο είχε και ο Άρειος Πάγος που έκρινε ότι οι συνταξιούχοι του Μετοχικού της Τράπεζας της Ελλάδας δεν δικαιούνται Δώρα.

Και αυτό γιατί το ΣτΕ αποφαίνεται επί ταμείων του Δημοσίου (σήμερα ο ΕΦΚΑ), ενώ τις συντάξεις που διεκδικούσαν ορισμένοι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδας, τις χορηγεί το Μετοχικό/Επικουρικό Ταμείο τους που είναι Ιδιωτικού Δικαίου.

Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ έκρινε το 2015, με τρεις διαδοχικές αποφάσεις του, ότι κακώς κόπηκαν τα Δώρα το 2012 (β’ μνημόνιο). Τα οποία τότε είχαν περιοριστεί (από το α’ μνημόνιο) αθροιστικά στα 800 ευρώ (400 τα Χριστούγεννα, 200 το Πάσχα και 200 το καλοκαίρι). Παράλληλα, όμως, αποφάνθηκε ότι δεν μπορούν τα εν λόγω ποσά να αναζητηθούν αναδρομικά (πριν από το 2015), παρά από τη δημοσίευση της απόφασης (Ιούλιος 2015).

Εκ νέου έκρινε ότι… καλώς [σ.σ. συνταγματικώς ανακτά], κόπηκαν οριστικά τα Δώρα τον Μάιο του 2016 (ν.4 387/16) καίτοι ο  νόμος Κατρούγκαλου ήταν επαχθέστερος και προέβλεπε μεγαλύτερες περικοπές εν σχέσει με τις προηγούμενες μειώσεις! Και αυτό γιατί τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσκόμισε μια απλή οικονομική μελέτη στη Βουλή με βάση την οποία οι εναπομείνασες – μετά τη… λεηλασία – συντάξεις είναι επαρκείς για την αξιοπρεπή διαβίωση των ασφαλισμένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.