0 1 min 6 ώρες
Η ιστορία του «επιστήμονα» του ριφιφί της Κηφισιάς που βρέθηκε 17 χρόνια μετά σε κελί στη Γαλλία
Το μοναδικό στοιχείο που είχαν στη διάθεσή τους οι Αρχές για το ριφιφί ήταν ένα «ορφανό» dna, το οποίο έμεινε αταυτοποίητο επί 17 ολόκληρα χρόνια.

Ήταν Μεγάλη Εβδομάδα του Απριλίου του 2008 όταν διαρρήκτες «υψηλοτάτου επιπέδου» πάτησαν πάνω σε εξωτερικές μονάδες κλιματισμού και παραβίασαν ένα μικρό παράθυρο που βρισκόταν στην πίσω πλευρά υποκαταστήματος της τράπεζας Eurobank επί της λεωφόρου Κηφισίας 270 στην Κηφισιά.

Εισέβαλαν στο χώρο και αμέσως κατευθύνθηκαν στο υπόγειο, όπου φυλασσόταν το θησαυροφυλάκιο με τις θυρίδες και το κεντρικό χρηματοκιβώτιο, στο οποίο άνοιξαν τρύπα διαστάσεων 0,4 Χ 0.5 μέτρων. Σαν να παίζουν σε ταινία κατάφεραν να παραβιάσουν με τροχό το χρηματοκιβώτιο και να πάρουν από το εσωτερικό του 364.100 ευρώ σε μετρητά.

Η χρήση του τροχού ενεργοποίησε για κάποια δευτερόλεπτα τον συναγερμό πυρανίχνευσης, με αποτέλεσμα να φτάσει στην τράπεζα περιπολικό, το οποίο όμως δεν αντιλήφθηκε ούτε τον καπνό στο υπόγειο ούτε και την παρουσία διαρρηκτών. Έτσι, λίγα λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί αποχώρησαν.

Στη συνέχεια και σαν να μην τους πίεζε ο χρόνος, οι «ποντικοί» έσπασαν με βαριοπούλες και τσεκούρι όχι μία ούτε δύο αλλά συνολικά 66 θυρίδες του θησαυροφυλακίου αφαιρώντας κοσμήματα, μετρητά, λίρες και χρυσαφικά αξίας 4.000.000 ευρώ.

Αφού τελείωσαν τη «δουλειά» αφαίρεσαν με χειρουργικές κινήσεις το καταγραφικό των καμερών ασφαλείας «τυφλώνοντας» τους διώκτες τους, οι οποίοι με λύπη τους είχαν αντιληφθεί κατά την αυτοψία τους ότι τα καλώδια ήταν κομμένα.

Την εποχή εκείνη οι δημοσιογράφοι είχαν χαρακτηρίσει το περιστατικό ως «κινηματογραφικό ριφιφί», καθώς ήταν εντυπωσιακό ότι κατάφεραν να ανοίξουν και το κεντρικό χρηματοκιβώτιο αλλά και τις 66 θυρίδες, εκμεταλλευόμενοι τις αργίες του Πάσχα. Ο ακριβής χρόνος του «ριφιφί» ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, ωστόσο, οι αστυνομικοί ξέρουν ότι έγινε μεταξύ της Μεγάλης Πέμπτης και της Δευτέρας του Πάσχα.

Το «ορφανό» DNA

Οι «ποντικοί» άφησαν πίσω τους κάποια διαρρηκτικά εργαλεία. Το μοναδικό στοιχείο που είχαν στη διάθεσή τους οι Αρχές ήταν ένα «ορφανό» dna, το οποίο έμεινε αταυτοποίητο επί 17 ολόκληρα χρόνια. Το ελληνικό FBI εντούτοις δεν το «ξέχασε». Στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η βελτίωση -με την πάροδο του χρόνου- της διασύνδεσης των ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων που αφορούν σε «χαρτογράφηση» σεσημασμένων, έγινε αίτημα για να λάβει χώρα αντιπαραβολή του dna που είχε βρεθεί το 2008 στην τράπεζα με αυτά που είναι καταχωρημένα στις βάσεις δεδομένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλαβαν εν τέλει το αποτέλεσμα της έρευνας δεν πίστευαν στα μάτια τους. Το γενετικό υλικό ταυτοποιήθηκε 17 χρόνια μετά με αυτό ενός 53χρονου από το Κόσσοβο, ο οποίος κρατείται σήμερα σε φυλακές της Γαλλίας μετά από σύλληψή του για κλοπή. Μάλιστα, ο 53χρονος είναι σεσημασμένος επίσης τόσο στη Γερμανία όσο και στο Κόσσοβο για παρόμοια αδικήματα.

Μετά την ταυτοποίησή του συνεχίστηκε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και διαπιστώθηκε ότι μετά το κινηματογραφικό ριφιφί του 2008 στην τράπεζα της Κηφισιάς, ο «ποντικός» δεν έφυγε από την Ελλάδα αλλά επιχείρησε και νέα εντυπωσιακή ενέργεια. Συγκεκριμένα το βράδυ της πρωτοχρονιάς του 2009 προσπάθησε και πάλι να εκμεταλλευτεί την αργία και τις γιορτές για να εισβάλει μαζί με συνεργούς του στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη συμβολή των οδών Ελπίδος με τη λεωφόρο Μεσογείων στην Αγία Παρασκευή. Δεν τα κατάφεραν ωστόσο και έφυγαν άπραγοι.

Τον επόμενο χρόνο και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2010 η ίδια συμμορία «χτύπησε» αυτή τη φορά στα Χανιά, όπου άρπαξαν από μεγάλο σούπερ μάρκετ χρηματοκιβώτιο με 30.000 ευρώ και κασετίνες με 20.000 ευρώ από μηχάνημα ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένο στην πίσω πλευρά του καταστήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.