0 1 min 1 εβδομάδα
Επέστρεψαν οι σεισμοί των 4 Ρίχτερ στην Αμοργό - Γιατί παραμορφώθηκε το έδαφος στη Σαντορίνη
Δύο σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στην Αμοργό. Ύφεση του φαινομένου βλέπουν οι ειδικοί.

Μετά από αρκετές ημέρες σχετικής σεισμικής ησυχίας σε Σαντορίνη και Αμοργό, δυο σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ καταγράφτηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Στη 01:08 τα ξημερώματα της Δευτέρας καταγράφτηκε σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και χθες Κυριακή στις 22:55 σεισμός 4,2 βαθμών 18 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της ίδιας κοινότητας, κατά την πηγή αυτή.

Και οι δυο σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 26ης Ιανουαρίου και της Παρασκευής 14ης Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 16.900 σεισμοί μεγέθους άνω του ενός βαθμού στη ζώνη μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ).

Πάντως, κάτα το ΕΚΠΑ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία «σταδιακή μείωση» της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Την ύφεση επιβεβαίωσε και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία διέκρινε, ωστόσο, μια εδαφική παραμόρφωση, την οποία αποδίδουν σε κίνηση του μάγματος.

Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας ανέφερε:

«Παρατηρείται στην περιοχή της Σαντορίνης μια αυξημένη εδαφική παραμόρφωση που παρακολουθούμε και προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την αιτία αλλά και τη σημασία της. Στα δημόσια κτίρια του νησιού έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και οι έλεγχοι αυτοί έχουν δείξει ότι τα κτίρια έχουν μια πολύ καλή συμπεριφορά στη σεισμική κίνηση».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής

Τα μέλη των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) επισημαίνουν ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού.

Ακόμη προσθέτουν ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση και υπογραμμίζουν ότι με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, τα δημόσια κτίρια έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.

Επιστρέφουν οι κάτοικοι στη Σαντορίνη

Η μείωση των ισχυρών σεισμών είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή πολλών κατοίκων στη Σαντορίνη το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν το φαινόμενο σταδιακά θα σταματήσει ή πρόκειται για μία προσωρινή ύφεση.

Παράλληλα, αποφασίστηκε τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.