0 1 min 2 ημέρες
Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Αίγυπτο – Βρέθηκε βασιλικός τάφος που ανατρέπει όσα πίστευαν οι αρχαιολόγοι
Ο τάφος βρίσκεται περίπου 2,4 χιλιόμετρα δυτικά της Κοιλάδας των Βασιλέων, στην περιοχή Λούξορ της Αιγύπτου.

Ένας τάφος που ανήκε σε έναν αρχαίο Αιγύπτιο φαραώ ανακαλύφθηκε, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (18/2), γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως «αξιοσημείωτο από αξιωματούχους. Μια κοινή αιγυπτιακή-βρετανική αρχαιολογική αποστολή αναγνώρισε ότι ο τάφος ανήκει στον βασιλιά Τούθμωσι Β’, έναν αρχαίο φαραώ στην Αίγυπτο που βασίλευσε κάποια στιγμή μεταξύ του 2000 και του 1001 π.Χ., όπως ανέφερε το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας σε δελτίο Τύπου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, ο τάφος αρχικά προσδιορίστηκε απλώς ως «Τάφος C4» και βρίσκεται περίπου 2,4 χιλιόμετρα δυτικά της Κοιλάδας των Βασιλέων, στην περιοχή Λούξορ της Αιγύπτου, όπως ανέφεραν οι Αρχές της αφρικανικής χώρας.

Όταν η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε για πρώτη φορά την είσοδο και τον κύριο διάδρομο του τάφου, το 2022, πίστευε ότι ανήκε σε μία από τις συζύγους των βασιλέων. Αυτό βασίστηκε στη γειτνίασή του με τον τάφο της βασίλισσας Χατσεψούτ και τους τάφους των συζύγων του βασιλιά Τούθμωσι Γ’, εξήγησε στην ανακοίνωση ο Μοχάμαντ Ισμαήλ Κχάλεντ, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Με την πάροδο των ετών, η κοινή αποστολή, με επικεφαλής το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων και το Ίδρυμα Ερευνών του Νέου Βασιλείου, αποκάλυψε την ιστορική αλήθεια: Ο τάφος ανήκε στην πραγματικότητα στον Τούθμωσι Β’.

Η περίεργη τοποθεσία του τάφου του φαραώ

Ο Πιρς Λίδερλαντ, διευθυντής πεδίου στο Ίδρυμα Ερευνών του Νέου Βασιλείου, δήλωσε ότι η ομάδα του εξεπλάγη από την ανακάλυψη, τονίζοντας: «Εμείς, όπως και πολλοί άλλοι, νομίζαμε ότι επρόκειτο για μια κοιλάδα που σχετιζόταν με γυναίκες βασιλέων». Η τοποθεσία του τάφου είναι, επίσης, πολύ ασυνήθιστη για έναν βασιλιά. «Ο τάφος βρίσκεται σε μια κακώς επιλεγμένη θέση κάτω από δύο καταρράκτες και στο κάτω μέρος μιας πλαγιάς, από την οποία το νερό θα έπεφτε (και όντως έπεφτε) στον πολύ πιο υγρό καιρό της 18ης δυναστείας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μεταξύ των στοιχείων που υποδεικνύουν τον Τούθμωσι Β’ ήταν θραύσματα από αλαβάστρινα πιθάρια που βρέθηκαν με επιγραφή του ονόματός του, προσδιορίζοντάς τον ως «αποθανόντα βασιλιά», καθώς και επιγραφές με το όνομα της Χατσεψούτ. Η ανακάλυψη σηματοδοτεί μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Ισμαήλ Κχάλεντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο, θα παράσχουν κρίσιμες πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής και τη βασιλεία του φαραώ.

Λίγα είναι γνωστά για τον Τούθμωσι Β’. Οι μελετητές συζητούν ακόμη και τη διάρκεια της βασιλείας του, η οποία θα μπορούσε να ήταν μόλις τρία ή τέσσερα χρόνια ή περισσότερα από 14. «Δεν μας λέει, μέχρι στιγμής, πολλά για τη ζωή του», δήλωσε ο Πιρς Λίδερλαντ σχετικά με την ανακάλυψη του τάφου.

Επίσης, ο διευθυντής πεδίου στο Ίδρυμα Ερευνών του Νέου Βασιλείου ανέφερε: «Ωστόσο, μας λέει ότι τον έθαψε η Χατσεψούτ και όχι ο γιος του, Τούθμωσις Γ’. Ήταν καθήκον των βασιλιάδων να θάβουν τους προκατόχους τους». Ο Πιρς Λίδερλαντ πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο νεότερος Τούθμωσις ήταν «τόσο πρόθυμος» να αποσυνδεθεί από τη Χατσεψούτ και να «τονίσει τους δεσμούς του με τον πατέρα και τον παππού του».

Τι βρέθηκε στον τάφο του Τούθμωσι Β’

Ο τάφος βρέθηκε σε κακή κατάσταση, λόγω πλημμύρας που θα συνέβη λίγο μετά το θάνατο του φαραώ, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντέλ Μπαντί, επικεφαλής του Αιγυπτιακού Τομέα Αρχαιοτήτων και συν-επικεφαλής της αποστολής. Το νερό προκάλεσε ζημιές στο εσωτερικό του τάφου, ενώ οι προκαταρκτικές μελέτες υποδηλώνουν ότι το αρχικό περιεχόμενό του πιθανότατα μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία. Ωστόσο, η αρχαιολογική ομάδα κατάφερε να αποκαταστήσει πεσμένα κομμάτια γύψου στον τάφο. Μεταξύ αυτών ήταν υπολείμματα γύψου με μπλε επιγραφές, μοτίβα κίτρινων αστεριών και τμήματα του Βιβλίου του Αμντουάτ, ενός θρησκευτικού κειμένου που συνδέεται με τους αρχαίους αιγυπτιακούς βασιλικούς τάφους.

Τέλος, ο Πιρς Λίδερλαντ σημείωσε ότι ο απλός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του τάφου χρησίμευσε ως πρότυπο για μεταγενέστερους βασιλικούς τάφους της 18ης Δυναστείας και πρόσθεσε ότι η αποστολή θα συνεχίσει το έργο της για να αποκαλύψει περισσότερα μυστικά της περιοχής και να εντοπίσει τον τελικό τόπο ανάπαυσης του αρχικού περιεχομένου του τάφου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.