0 1 min 2 ημέρες
Ο Τραμπ δείχνει την έξοδο στον Ζελένσκι, οι 4 υποψήφιοι να τον διαδεχθούν
Τον αποκάλεσε «δικτάτορα» και «μέτριο κωμικό». Διχασμένη η ΕΕ, πηγαίνει για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (19/2) τις επιθέσεις που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει βάλει στο «στόχαστρό» του τον ομόλογό του της Ουκρανίας, τον οποίο θέλει να… σκουπίσει, αφού του δείχνει την έξοδο από την ηγεσία της εμπόλεμης χώρας.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε εκ νέου τόσο στη βοήθεια που έχει δώσει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο όσο και στη στάση του Ζελένσκι απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και στο πού έχουν καταλήξει τα αμερικανικά χρήματα για την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα που στη Ρωσία υπάρχουν δεδομένα χαμόγελα, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνάντηση στο Ριάντ, καθώς τα ΜΜΕ της χώρας κάνουν λόγο για νίκη της Μόσχας απέναντι στο Κίεβο και τους συμμάχους του, στην ΕΕ κυριαρχεί ο προβληματισμός.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών δεν υπάρχει κοινή γραμμή όσον αφορά το Ουκρανικό και τη στάση της Ένωσης απέναντι στον Τραμπ. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται Σύνοδοι Κορυφής (άτυπες και πιο… επίσημες), με πρωτοβουλίες κυρίως του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, θα επισκεφθούν την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να βάλουν στο… κόλπο την Ευρώπη, η οποία τις τελευταίες ημέρες δείχνει να έχει βγει εκτός κάδρου επιρροής των διεθνών εξελίξεων.

Επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι: Έχει κάνει απαίσια δουλειά

Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του προέδρου των ΗΠΑ, στην οποία κάλεσε τον Ζελένσκι να διενεργήσει εκλογές, με ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ προέτρεψε τον Ουκρανό ομόλογό του «να κινηθεί γρήγορα, αλλιώς δεν πρόκειται να του απομείνει χώρα».

«Αγαπώ την Ουκρανία, αλλά ο Ζελένσκι έχει κάνει απαίσια δουλειά, η χώρα του έχει καταρρεύσει και εκατομμύρια έχουν πεθάνει αναίτια. Και η ιστορία συνεχίζεται…», έγραψε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο Τραμπ μάλιστα εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση στον Ζελένσκι, τον οποίο αποκάλεσε «μέτριο κωμικό», αλλά και «δικτάτορα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε στον Ζελένσκι και την Τρίτη 18Φεβρουαρίου, κατηγορώντας ότι «ξεκίνησε τον πόλεμο» με τη Ρωσία, με τον Ουκρανό πρόεδρο να απαντά την Τετάρτη (19/2) ότι ο Αμερικανός ομόλογός του «ζει σε μια φούσκα ρωσικής παραπληροφόρησης».

Μια από τις κριτικές Ρωσίας, πλέον και της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι ότι η θητεία του Ζελένσκι στην προεδρία έληξε τον Μάιο και πως η Ουκρανία πρέπει -ως εκ τούτου- να διεξαγάγει εκλογές. Σύμφωνα με το Κίεβο, ωστόσο, οι εξουσίες του προέδρου παραμένουν σε ισχύ βάσει του στρατιωτικού νόμου που ισχύει στη χώρα.

Η ανάρτηση Τραμπ αναφέρει:

«Σκεφτείτε το, ένας μετρίως επιτυχημένος κωμικός, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπεισε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να ξοδέψουν 350 δισεκατομμύρια δολάρια, για να μπουν σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί, που δεν έπρεπε ποτέ να ξεκινήσει, αλλά έναν πόλεμο που ο ίδιος, χωρίς τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα μπορέσει ποτέ να διευθετήσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει 200 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την Ευρώπη, και τα χρήματα της Ευρώπης είναι εγγυημένα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πάρουν τίποτα πίσω. Γιατί ο υπναράς Τζο Μπάιντεν δεν απαίτησε εξισορρόπηση, με την έννοια ότι αυτός ο πόλεμος είναι πολύ πιο σημαντικός για την Ευρώπη από ό,τι για εμάς – Έχουμε έναν μεγάλο, όμορφο ωκεανό να μας χωρίζει.

Συν τοις άλλοις, ο Ζελένσκι παραδέχεται ότι τα μισά από τα χρήματα που του στείλαμε είναι “ΛΑΘΟΣ”. Αρνείται να κάνει εκλογές, είναι πολύ χαμηλά στις ουκρανικές δημοσκοπήσεις […].

Ένας δικτάτορας, χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι καλύτερα να κινηθεί γρήγορα, αλλιώς δεν πρόκειται να του απομείνει χώρα. Εν τω μεταξύ, διαπραγματευόμαστε με επιτυχία τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, κάτι που όλοι παραδέχονται ότι μόνο ο Τραμπ και η κυβέρνησή του μπορούν να κάνουν.

Ο Μπάιντεν δεν προσπάθησε ποτέ, η Ευρώπη απέτυχε να φέρει την ειρήνη και ο Ζελένσκι μάλλον θέλει να συνεχίσει το “τρένο της σπατάλης”. Αγαπώ την Ουκρανία, αλλά ο Ζελένσκι έχει κάνει μια απαίσια δουλειά, η χώρα του είναι διαλυμένη και εκατομμύρια έχουν πεθάνει άσκοπα – Και έτσι συνεχίζεται…..».

Δείτε όλη την ανάρτηση

donald_trump-zelensky_50c47.jpg

Βανς: Ο Ζελένσκι έλαβε «πολύ κακές συμβουλές»

Προειδοποίηση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην «κακολογεί» δημόσια τον Ντόναλντ Τραμπ, απεύθυνε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.

«Η ιδέα ότι ο Ζελένσκι πρόκειται να αλλάξει τη γνώμη του προέδρου με το να τον κακολογεί στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, όλοι όσοι γνωρίζουν τον πρόεδρο θα σας πουν ότι αυτός είναι ένας κακός τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε ο Βανς στην DailyMai.

«Προφανώς αγαπάμε τον ουκρανικό λαό», συνέχισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και συμπλήρωσε: «Θαυμάζουμε τη γενναιότητα των στρατιωτών, αλλά προφανώς πιστεύουμε ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει γρήγορα».

«Αυτή είναι η πολιτική του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν βασίζεται στη ρωσική παραπληροφόρηση. Βασίζεται στο γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, νομίζω, γνωρίζει πολλά για τη γεωπολιτική και έχει μια πολύ ισχυρή άποψη, και είχε μια ισχυρή άποψη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», σημείωσε ακόμη ο Βανς και πρόσθεσε ότι ο Ζελένσκι έλαβε «πολύ κακές συμβουλές» σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσει την τωρινή αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Ζελένσκι ψάχνει… αποκούμπι στο εσωτερικό της Ουκρανίας

Μέσα σε όλα αυτά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (19/2), μέσω της οποίας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

«Υπερασπίζομαι την Ουκρανία, δεν μπορώ να πουλήσω τη χώρα μας. Αυτό είναι. Είπα “εντάξει, ας έχουμε κάτι θετικό, θα γράψετε κάποιες εγγυήσεις και θα γράψουμε ένα μνημόνιο με κάποια ποσοστά”. Μου είπαν “μόνο 50%”. Είπα “εντάξει, όχι”», δήλωσε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος σε μια συμφωνία που «στραγγαλίζει» τη χώρα του και την οποία αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Η απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ για 500 δισεκατομμύρια δολάρια ως «πληρωμή» για όσα έχουν προσφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, ξεπερνά τη συνεκμετάλλευση των σπάνιων γαιών και επεκτείνεται στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα λιμάνια της χώρας και άλλες κρίσιμες υποδομές.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι αμφισβήτησε ότι η αμερικανική βοήθεια ήταν τέτοια, που θα μπορούσε να αποπληρωθεί με τέτοια συμφωνία. Όπως τόνισε, η αξία των όπλων που έχει λάβει το Κίεβο από την Ουάσιγκτον ενόσω βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Μόσχα, «δεν ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια».

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων από τα οποία κατασκευάζονται μαγνήτες για χρήση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, πυραυλικά συστήματα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Στην πράξη, αν υπογραφεί αυτή η συμφωνία, οι ΗΠΑ θα ελέγχουν σχεδόν το σύνολο των φυσικών πόρων και μεγάλων σχετικών υποδομών της Ουκρανίας, χωρίς να παρέχονται εγγυήσεις ασφαλείας. Παρότι το «όχι» αυτό του έδωσε πόντους, δεν παύει ωστόσο ο Ζελένσκι να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και οι πιθανότητες αντικατάστασής του να αυξάνονται.

volodimir-zelenskyi-proedros-oukranias_2c8bd.jpg

Οι τέσσερις πιθανοί διάδοχοι του Ζελένσκι

Σημειώνεται ότι την Τρίτη (18/2) ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του έχει χάσει την υποστήριξη του λαού του. «Το ποσοστό αποδοχής του έχει πέσει στο 4%», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτό το στατιστικό στοιχείο διαψεύστηκε κατηγορηματικά ύστερα από δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) και, σύμφωνα με την Daily Mail, ανέφερε ότι το ποσοστό αποδοχής του Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρισκόταν στο 57%.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι πρέπει να παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί νέος ηγέτης. Η χώρα βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2022, με το Κοινοβούλιο να παρατείνει έκτοτε το μέτρο κάθε 90 ημέρες.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τον διαπιστευμένο ουκρανικό οργανισμό κοινωνικοπολιτικών ερευνών SOCIS, τον Δεκέμβριο του 2024, αποκάλυψε τους υποψηφίους που ενδέχεται να αναδειχθούν για να διεκδικήσουν την Προεδρία της Ουκρανίας από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια μελλοντική εκλογική αναμέτρηση, εκτιμώντας και τις πιθανότητες που έχουν να νικήσουν.

Αυτοί είναι οι πιθανοί αντικαταστάτες του Ζελένσκι:

Βάλερι Ζαλούζνι

Ο 51χρονος Βάλερι Ζαλούζνι είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες προσωπικότητες του πολέμου. Γνωστός ως ο «σιδερένιος στρατηγός», κατείχε τη θέση του Αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από τον Ιούλιο του 2021 και ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό της πολεμικής προσπάθειας του Κιέβου μέχρι την αποπομπή του από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγινε τον Φεβρουάριο του 2024.

Η άνοδός του στην κορυφαία στρατιωτική θέση της χώρας προήλθε από την καριέρα του στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με διάφορες ιδιότητες, μεταξύ των οποίων ήταν διοικητής της 51ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Φρουράς από το 2009 έως το 2012, αρχηγός του Επιτελείου και πρώτος αναπληρωτής διοικητής της Δυτικής Επιχειρησιακής Διοίκησης το 2017 και αρχηγός του Κοινού Επιχειρησιακού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας το 2018.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση για την απομάκρυνση του Ζαλούζνι, ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2024, ακολούθησε πληροφορίες ότι ο «σιδερένιος στρατηγός» είχε έρθει σε ρήξη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας λόγω των διαφορετικών απόψεών τους σχετικά με τον τρόπο αύξησης του αριθμού των στρατιωτών.

Ο Ζελένσκι φέρεται, επίσης, να δυσανασχέτησε με μια συνέντευξη που έδωσε ο Ζαλούζνι στον Economist, στην οποία δήλωσε ότι ο αγώνας κατά της Ρωσίας είχε φτάσει σε αδιέξοδο -κάτι που ο Ουκρανός πρόεδρος φοβόταν ότι θα μπορούσε να αποθαρρύνει τη Δύση από την παροχή περισσότερης βοήθειας.

Μετά την αποπομπή του, ο Ζαλούζνι διορίστηκε πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πλέον, θεωρείται ως πιθανός επικρατέστερος υποψήφιος σε μελλοντικές προεδρικές εκλογές.

Έρευνα του οργανισμού SOCIS, τον Δεκέμβριο του 2024, σε 2.000 Ουκρανούς σε όλη την -ελεγχόμενη από την Ουκρανία- επικράτεια διαπίστωσε ότι το 36,1% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε τον «σιδερένιο στρατηγό» αν διεξάγονταν προεδρικές εκλογές στο εγγύς μέλλον.

Από την πλευρά του, ο Ζαλούζνι δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα είναι υποψήφιος, αλλά δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα: «Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, ας αποκτήσουμε πρώτα τις συνθήκες υπό τις οποίες ένα τέτοιο ερώτημα θα ήταν απολύτως κατάλληλο. Προς το παρόν, έχουμε μόνο ένα καθήκον -να επιβιώσουμε και να διατηρήσουμε τη χώρα μας. Και μετά από αυτό, θα σκεφτούμε άλλα πράγματα».

Πέτρο Ποροσένκο

Ο 59χρονος Πέτρο Ποροσένκο ήταν ο πέμπτος πρόεδρος της Ουκρανίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και εξελέγη το καλοκαίρι του 2014, μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Μάλιστα, ο Ουκρανός ολιγάρχης, που συχνά αναφέρεται ως ο «βασιλιάς της σοκολάτας», αφού έκανε την περιουσία του ως επικεφαλής της εταιρείας ζαχαροπλαστικής Roshen, μεταξύ άλλων επιχειρήσεων στον τομέα της γεωργίας και της μεταποίησης, μεταπήδησε από τις επιχειρήσεις στην πολιτική κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και χάραξε μια πορεία προς την κορυφή, παρά τις κατηγορίες για διαφθορά.

Έτσι, ο Ποροσένκο εξελέγη πρόεδρος τον Ιούνιο του 2014 με αφορμή τις διαδηλώσεις στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, που είναι γνωστή και ως «Μαϊντάν», κατά του προκατόχου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2013 υπαναχώρησε από την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ υπό την πίεση του Κρεμλίνου.

Τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Ποροσένκο χαρακτηρίστηκαν από τη φιλοευρωπαϊκή και φιλοδυτική του στάση, μαζί με τις προσπάθειές του να ενισχύσει τον στρατό της Ουκρανίας, και να επιφέρει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά συνέβησαν αφού η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και οι -υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές- προκάλεσαν πόλεμο στην περιοχή του Ντονμπάς,  μια σύγκρουση που τελικά αποδείχθηκε το προοίμιο ενός πολέμου πλήρους κλίμακας που άρχισε το 2022.

Οι κατηγορίες για διαφθορά δεκαετιών κατά του Ποροσένκο, ο οποίος έχασε τις εκλογές του 2019 από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πλέον, είναι επικεφαλής ενός από τα κορυφαία κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, του EuroSolidarity, και θεωρείται ο τρίτος πιο πιθανός υποψήφιος για να εκλεγεί πρόεδρος στις μελλοντικές ουκρανικές εκλογές -αν και υπολείπεται τόσο του Ζελένσκι όσο και του Ζαλούζνι με μεγάλη διαφορά.

Σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού SOCIS, που έγινε τον Δεκέμβριο του 2024, είναι πιθανό να συγκεντρώσει το 9,4% των ψήφων. Ο Ποροσένκο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία προετοιμάζεται για εκλογές τον Οκτώβριο -ένας ισχυρισμός που αποκρούστηκε αμέσως από το κόμμα του Ζελένσκι.

Η δήλωσή του ήρθε λίγες ημέρες αφότου η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι το Κίεβο είχε επιβάλει κυρώσεις στον Ποροσένκο, μεταξύ των οποίων και του «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων και της απαγόρευσης απόσυρσης κεφαλαίων από την Ουκρανία. Εκείνος, βέβαια, ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις είχαν πολιτικά κίνητρα.

Γιούλια Τιμοσένκο

Η 64χρονη Γιούλια Τιμοσένκο είναι μια από τις πιο διαχρονικές πολιτικές προσωπικότητες της Ουκρανίας αλλά, παρά τη δημοτικότητά της, δεν κατάφερε ποτέ να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας με αξιώσεις.

Είναι η μόνη γυναίκα που έχει διατελέσει ποτέ πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ηγήθηκε της κυβέρνησης δύο φορές -πρώτα το 2005 και ξανά από το 2007 έως το 2010- και υπήρξε επί μακρόν ένθερμη υποστηρίκτρια της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισημαίνεται ότι η Τιμοσένκο άρχισε την καριέρα της ως οικονομολόγος και επιχειρηματίας στη βιομηχανία φυσικού αερίου της Ουκρανίας, αλλά -όπως πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες- χρησιμοποίησε τον πλούτο της για να οργανώσει τη μετάβασή της στην πολιτική. Μάλιστα, κατείχε ηγετικό ρόλο στην «Πορτοκαλί Επανάσταση», η οποία έγινε το 2004 και ήταν ένα κύμα διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που τελικά ανέτρεψε την εκλογή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς εν μέσω ευρέως διαδεδομένων υποψιών για εκλογική νοθεία.

Ωστόσο, ο Γιανουκόβιτς πήρε την εκδίκησή του στις εκλογές του 2010, επικρατώντας της Τιμοσένκο για την προεδρία με μόλις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Το 2014, αφού πέρασε 3 χρόνια στη φυλακή με κατηγορίες που θεωρήθηκαν ευρέως ως πολιτικά υποκινούμενες, έθεσε ξανά υποψηφιότητα, αλλά κατετάγη μακράν δεύτερη πίσω από τον Ποροσένκο.

Η Τιμοσένκο είχε πολλές πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος της Ουκρανίας στις εκλογές του 2019 και εθεωρείτο από καιρό μία από τις επικρατέστερες υποψήφιες, αλλά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας και τελικά κατετάγη τρίτη πίσω από τους Ποροσένκο και Ζελένσκι.

Πάντως, η ίδια παραμένει μέλος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου και ηγέτης του κόμματος «Πατρίδα» -αν και οι πιθανότητές της να διεκδικήσει τελικά την ανώτατη θέση της χώρας φαίνονται μικρότερες από ποτέ. Σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού SOCIS, η Τιμοσένκο θα μπορούσε να συγκεντρώσει μόλις το 6% των ψήφων σε μελλοντικές προεδρικές εκλογές.

Βιτάλι Κλίτσκο

Από όλα τα ονόματα σε αυτή τη λίστα, ο Βιτάλι Κλίτσκο είναι ίσως ο πιο γνωστός στο δυτικό κοινό εκτός από τον νυν πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αν και όχι για την πολιτική του επιρροή.

Ο σημερινός δήμαρχος του Κιέβου ήταν ένας παγκοσμίου φήμης πυγμάχος, κερδίζοντας πολλαπλά παγκόσμια πρωταθλήματα βαρέων βαρών μαζί με τον αδελφό του, Βλαντιμίρ.

Το 2005, ο Κλίτσκο -που εξακολουθούσε να είναι ενεργός πυγμάχος- άρχισε τη μετάβασή του στην πολιτική, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα του με μεγάλη επιτυχία εν μέσω της παρθενικής του προσπάθειας να θέσει υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο του Κιέβου. Έμεινε οριακά εκτός στις εκλογές του 2006, αλλά ίδρυσε ένα νέο πολιτικό κόμμα με την ονομασία Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση το 2010, ενώ συνέχισε να αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο τελευταίος αγώνας του Κλίτσκο έγινε το 2012, δηλαδή την ίδια χρονιά που εξελέγη στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο ως μέλος του κόμματος που ίδρυσε. Στη συνέχεια αναδείχθηκε σε βασικό ηγέτη της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων το 2014, υποστηρίζοντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και στενότερους δεσμούς με την ΕΕ.

Τον Μάιο του 2014 εξελέγη δήμαρχος του Κιέβου και έχει κερδίσει τη διαρκή υποστήριξη των κατοίκων του, επικρατώντας σε όλες τις επόμενες εκλογές. Έχει θεωρηθεί ως ανθεκτικός ηγέτης της πόλης απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Ωστόσο, είναι και σφοδρός επικριτής του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο έχει κατηγορήσει ότι εμφανίζει «αυταρχικές» τάσεις.

Η πλατφόρμα και η μακροχρόνια υποστήριξη του Κλίτσκο ως δημάρχου του Κιέβου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μια μελλοντική προεδρική υποψηφιότητα, αλλά η έρευνα του οργανισμού SOCIS διαπίστωσε ότι ο πρώην πυγμάχος πιθανότατα θα λάμβανε μόνο το 2% των ψήφων σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι στις επόμενες ουκρανικές προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τον οργανισμό SOCIS, περιλαμβάνουν τον ανεξάρτητο βουλευτή, Ντμίτρο Ραζούμκοφ, τον επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας, Κίριλο Μπουντάνοφ, τον ιδρυτή και πρώτο διοικητή του συντάγματος Αζόφ, Αντρίι Μπιλέτσκι, καθώς και τον βουλευτή της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, Ολέξι Χοντσαρένκο.

Πανηγυρισμοί στη Ρωσία για τις εξελίξεις

Και ενώ εξελίσσονται όλα αυτά, τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν την επιστροφή της χώρας στο τραπέζι της διεθνούς πολιτικής, ενώ κάνουν λόγο για νίκη επί της Ουκρανίας και των συμμάχων της.

Οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων, με επικεφαλής τους ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και Σεργκέι Λαβρόφ, ήταν η πρώτη υψηλού επιπέδου, πρόσωπο με πρόσωπο, επαφή μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών εδώ και σχεδόν 3 χρόνια.

Όπως μετέδωσε το Politico, ο αποκλεισμός την Ευρώπης και του Ουκρανού προέδρου παρουσιάζεται ως μεγάλη ταπείνωση (για τις συγκεκριμένες πλευρές). Το Κρεμλίνο προσπαθεί εδώ και καιρό να θέσει υπό αμφισβήτηση την πολιτική νομιμότητα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ιδίως από τη στιγμή που ξεπέρασε την πενταετή θητεία του, η οποία έληγε τον Μάιο του 2024.

Η θριαμβολογία στα ρωσικά ΜΜΕ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μετά την τηλεφωνική συνομιλία της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο παρουσιαστής, επικεφαλής του Rossiya Segodnya, Ντμίτρι Κισέλιοφ, δήλωσε στην εκπομπή του ότι «δεν ήμασταν εμείς (η Ρωσία) που διακόψαμε τις σχέσεις», οπότε «είναι λογικό ο Τραμπ να κάνει το τηλεφώνημα».
Play Video

Όπως και άλλοι κορυφαίοι παρουσιαστές, ο Κισέλιοφ ακολούθησε τον τόνο που έδωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη συνάντηση στο Ριάντ ως το πρώτο στάδιο μιας πολύ μεγαλύτερης πιθανής αποκατάστασης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και ως ένα βήμα προς μια ολοκληρωμένη σύνοδο κορυφής μεταξύ Πούτιν και Τραμπ.

Μακρόν και Στάρμερ στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα

Όλο αυτό το σκηνικό η Ευρώπη φαίνεται να το παρακολουθεί «μουδιασμένη». Ειδικά η ΕΕ δείχνει να βρίσκεται εκτός από το παιχνίδι, καθώς οι ΗΠΑ και η Ρωσία προχωρούν μόνες τους τις συνομιλίες για πιθανό τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, θα επισκεφθούν την επόμενη εβδομάδα την Ουάσινγκτον, εν μέσω και άλλων συναντήσεων με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ταξίδι των δύο ηγετών στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικ Γουόλτς, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News (φίλα προσκείμενο στους Ρεπουμπλικάνους).

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Γουόλτς απάντησε: «Συζητάμε με όλες τις πλευρές και μετά το επόμενο βήμα είναι να συγκροτήσουμε τεχνικές ομάδες για να αρχίσουμε να συζητάμε περισσότερες λεπτομέρειες».

Μακρόν και Σολτς στηρίζουν Ζελένσκι

Την Τετάρτη (19/2) υπήρξε και νέος γύρος συναντήσεων για το Ουκρανικό, ανάμεσα σε ευρωπαϊκά -και μη- κράτη, τον οποίο είχε ανακοινώσει ο Μακρόν, μετά τη συνάντηση της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου.

«Η θέση μας είναι σαφής και ενιαία: θέλουμε μία ισχυρή και σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία», υπογράμμισε μέσω ανάρτησής του στο Χ ο Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» και «θα αναλάβουμε όλες τις ευθύνες που μας αναλογούν για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».

«Έχουμε τον ίδιο στόχο με τον πρόεδρο Τραμπ, δηλαδή να θέσουμε τέλος στον επιθετικό, εδώ και τρία χρόνια, πόλεμο της Ρωσίας», σημείωσε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση μίας ειρηνικής λύσης, «η Ουκρανία θα πρέπει να είναι παρούσα και τα δικαιώματά της σεβαστά».

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η επίτευξη της ειρήνης «θα πρέπει να έχει διαρκή χαρακτήρα και να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις», καθώς και ότι «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευρωπαϊκές ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια».

Καταληκτικά επανέλαβε ότι «είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών και ικανοτήτων μας», επισημαίνοντας ότι εντός των προσεχών ημερών και εβδομάδων θα ληφθούν αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

{https://x.com/EmmanuelMacron/status/1892288481369412023}

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος απέρριψε νωρίτερα τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ, ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι «δικτάτορας». Όπως υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος «είναι απλώς λάθος και επικίνδυνο να αρνείται κανείς τη δημοκρατική νομιμοποίηση» του Ουκρανού προέδρου.

«Η αλήθεια είναι ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο εκλεγμένος αρχηγός του κράτους της Ουκρανίας. Το γεγονός ότι δεν είναι εφικτό να διενεργηθούν τακτικές εκλογές εν μέσω πολέμου είναι σύμφωνο με τις επιταγές του ουκρανικού Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται το αντίθετο», δήλωσε ο καγκελάριος στο περιοδικό Der Spiegel και υπενθύμισε ότι ήταν η Ρωσία υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν που ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία αμύνεται έναντι μιας ανηλεούς ρωσικής πολεμικής επίθεσης επί σχεδόν 3 χρόνια τώρα, μέρα με τη μέρα», πρόσθεσε ο Σολτς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.