0 1 min 2 ημέρες
Ο Τραμπ τον διώχνει, ο Ζελένσκι δεν φεύγει - Σε ανοιχτή σύγκρουση Ουάσιγκτον και Κίεβο
Ο Τραμπ δείχνει την «πόρτα εξόδου» στον Ζελένσκι. «Όποιος θέλει να με αντικαταστήσει δεν θα πετύχει».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κρύψει την άποψή του για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Προεκλογικά είχε εκφραστεί απαξιωτικά για τον πρόεδρο της Ουκρανίας φτάνοντας στο σημείο να τον χαρακτηρίσει ως τον «μεγαλύτερο πλασιέ στην ιστορία». Παρότι μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, οι δύο πλευρές – τουλάχιστον επικοινωνιακά – επιχείρησαν να προβάλλουν μια διάθεση συνεργασίας, οι εξελίξεις – αλλά και οι διαρροές – μαρτυρούσαν πως επιδίωξη του Ντόναλντ Τραμπ είναι να γράψει το «πολιτικό τέλος» του Ζελένσκι. 

Η ρήξη έγινε ξεκάθαρη με τις πρωτοβουλίες του προέδρου των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε στο περιθώριο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως και την ΕΕ, και οι συνομιλίες μεταξύ της αμερικανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Ριάντ κατέδειξαν τις προθέσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, εμφανώς εκνευρισμένος, παραδέχτηκε πως δεν γνώριζε για τη συνάντηση και πως ενημερώθηκε για αυτήν μέσω των ΜΜΕ. Απέρριψε δε τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών τονίζοντας πως γίνονται συνομιλίες για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία και η οποία συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Κίεβο εάν δεν συμμετέχει σε αυτή.

Η απάντηση της Ουάσιγκτον στην αντίδραση του Ζελένσκι ήταν άμεση με τον Ντόναλντ Τραμπ να δείχνει την «πόρτα της εξόδου» στον πρόεδρο της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέρριψε ευθύνες στον Ζελένσκι για τον πόλεμο, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να είχε κάνει μια συμφωνία πολύ νωρίτερα για να τον αποτρέψει. Με δεδομένο πως βρίσκεται στην εξουσία της Ουκρανίας από το 2019, ο Τραμπ τόνισε πως «θα έπρεπε να είχε τελειώσει τον πόλεμο ή καλύτερα να μην τον είχε ξεκινήσει καθόλου».

Και συνεχίζοντας υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτο το γεγονός πως στην Ουκρανία δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη εκλογές. «Θέλει να έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα πρέπει να έχει λόγο ο λαός της Ουκρανίας;», διερωτήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. Υπενθυμίζεται πως η θητεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει τυπικά τελειώσει, ωστόσο παραμένει στον προεδρικό θώκο λόγω της συνταγματικής πρόβλεψης που απαγορεύει τη διεξαγωγή εκλογών όσο η χώρα βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε μάλιστα πως η δημοτικότητα του Ζελένσκι έχει πέσει στο 4%, θέτοντας ζήτημα εάν μπορεί να μιλάει εξ ονόματος του ουκρανικού λαού, ενώ άφησε αιχμές και για φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, διερωτώμενος που έχουν πάει τα 350 δισεκατομμύρια που έχουν δώσει οι ΗΠΑ ως βοήθεια στην Ουκρανία.

Ακούστε επίσης: Ο «αναλώσιμος» Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το σκληρό μάθημα της Ουκρανίας

Η απάντηση του Ζελένσκι

«Όποιος θέλει να με αντικαταστήσει δεν θα το πετύχει»

Μετά τις δηλώσεις Τραμπ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πέρασε στην αντεπίθεση. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε «ρωσική παραπληροφόρηση» τους ισχυρισμούς σχετικά με ποσοστό δημοφιλίας στο 4%. «Δεν σχολιάζω ποτέ τα ποσοστά δημοτικότητας, τα δικά μου ή άλλων ηγετών», ανέφερε, αλλά επισήμανε ότι «η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το 58% των Ουκρανών με εμπιστεύεται». «Επομένως, αν κάποιος θέλει να με αντικαταστήσει αυτή τη στιγμή, αυτό δεν θα λειτουργήσει».

Συνεχίζοντας, επέμεινε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι παγιδευμένος σε μια φούσκα παραπληροφόρησης και σημείωσε επίσης ότι θα ήθελε η ομάδα του Τραμπ λέει «περισσότερες αλήθειες» για την Ουκρανία.

«Συμφωνία για τον ορυκτό πλούτο μόνο με εγγυήσεις ασφαλείας»

Ο Ζελένσκι τόνισε ακόμη ότι το να απαιτούν οι ΗΠΑ την επιστροφή 500 δισ. δολαρίων σε ορυκτά «δεν αποτελεί σοβαρή συζήτηση». «Δεν μπορώ να ξεπουλήσω τη χώρα μας», τόνισε, παρότι αρχικά είχε δηλώσει πως συμφωνεί με το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ για την παραχώρηση του φυσικού πλούτου σε αμερικανικές εταιρείες.

«Οι ΗΠΑ παρείχαν όπλα αξίας 67 δισ. δολαρίων και οικονομική στήριξη ύψους 31,5 δισ. δολαρίων», ισχυρίστηκε. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι έτοιμος να εργαστεί πάνω «σε μια σοβαρή πρόταση», αν αυτή περιέχει «εγγυήσεις ασφαλείας». «Εντάξει, ας κάνουμε μια συμφωνία… αλλά χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας».

Δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δημοσιοποιήσει την πρόταση προς τις ΗΠΑ, αν και σημείωσε ότι «δεν νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει τις σχέσεις μας». 

«Η νέα αμερικανική ηγεσία ξεπλένει τη Ρωσία. Βγάζει τον Πούτιν από την απομόνωση»

Ο Ζελένσκι επέκρινε επίσης τους Αμερικανούς και Ρώσους εκπροσώπους που περιέγραψαν κατά τις χθεσινές συνομιλίες του στη Σαουδική Αραβία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «σύγκρουση» και όχι «απλώς ως πόλεμο του Πούτιν εναντίον μας». Υπογράμμισε δε πως με τη νέα στάση της αμερικανικής κυβέρνησης «η Ρωσία εμφανίζεται ως θύμα και αυτό είναι κάτι καινούργιο». Η Ρωσία, τόνισε, παραμένει «το ένοχο μέρος» και ότι «δεν μπορείς να ξεπλύνεις» την ευθύνη τους για τον πόλεμο, ενώ πρόσθεσε παράλληλα ότι η ηγεσία των ΗΠΑ βοήθησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βγει από την απομόνωσή του

Αναφερόμενος στον απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ουκρανία Κιθ Κέλλογκ, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στο Κίεβο, δήλωσε ότι θα έπρεπε να ρωτήσει τους Ουκρανούς πολίτες για το τι σκέφτονται για τον Τραμπ μετά τις τελευταίες του δηλώσεις.

«Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά με αξιοπρέπεια»

Ακόμη, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι θεωρητικές συζητήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας εκτός του ΝΑΤΟ είναι δύσκολες, καθώς «δεν έχουμε πολλές μορφές εγγυήσεων ασφαλείας και χρόνο για να οικοδομήσουμε κάτι νέο». «Θέλουμε εγγυήσεις ασφαλείας φέτος, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος φέτος», είπε, και για αυτό το ΝΑΤΟ είναι ο φυσικός εγγυητής για οποιαδήποτε συμφωνία. «Καταλαβαίνω ότι κάθε φορά που λέω ΝΑΤΟ, δεν θέλουν ούτε καν να αναφέρουμε αυτή τη λέξη, αλλά εδώ είμαστε», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι οι Ουκρανοί «δεν παίζουν παιχνίδια, … δεν υπάρχουν παρασκηνιακές συμφωνίες, λέμε αυτό που εννοούμε, είτε οι Ρώσοι ακούνε είτε όχι». Ο Ουκρανός; πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι οι όποιες εγγυήσεις ασφαλείας μπορούν να υπάρξουν είτε μέσω του ΝΑΤΟ είτε μέσω της ενίσχυσης του ουκρανικού στρατού, με χρηματοδότηση, όπλα και αεράμυνα.

Συνεχίζοντας, είπε ότι η Ουκρανία είναι «πολύ ισχυρότερη από ό,τι στην αρχή της (ρωσικής) εισβολής», απορρίπτοντας τις αναφορές για την ουκρανική αποτυχία να αντισταθεί και τους Ρώσους να καταλαμβάνουν τα πάντα και ότι έχουν έναν ισχυρό στρατό. Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είναι «πολύ πιο ανθεκτική» τώρα και «αυτό εγγυάται την ικανότητά μας να μιλάμε με αξιοπρέπεια, ως ίσοι, με συμμάχους ή όχι». Η Ουκρανία είναι πιο αυτάρκης, παράγοντας «το 30% όλων όσων χρειαζόμαστε», σημείωσε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η πραγματοποίηση όλων των παραχωρήσεων προς τη Ρωσία υποστηρίζεται μόλις από το 1% του ουκρανικού πληθυσμού. «Αυτό απαντά σε όλες τις ερωτήσεις», είπε. «Μπορεί να νομίζετε ότι μπορείτε να επιλύσετε τα πάντα με συμφωνίες. Αυτό είναι αδύνατον. Κανείς στην Ουκρανία δεν εμπιστεύεται τον Πούτιν. Χρειαζόμαστε σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας. Ο Κέλογκ θα το βιώσει αυτό σήμερα … ας περπατήσει στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις. 20, 30% της πρωτεύουσας έχει καταστραφεί», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.