0 1 min 19 ώρες
Πανεπιστήμιο Αθήνας: Πότε οι φοιτητές μπορούν να διακόψουν για να μην χαρακτηρισθούν «αιώνιοι»
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές για το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι φοιτητές, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παρακολούθηση των σπουδών τους έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν διακοπή για ένα διάστημα, που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια. Έτσι, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αυτό τον τρόπο τα ακαδημαϊκά εξάμηνα κατά τα οποία ο φοιτητής έχει ενταχθεί σε καθεστώς διακοπής φοίτησης δεν προσμετρώνται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης και συνεπώς ξεφεύγει από τον κίνδυνο να ενταχθεί στην κατηγορία των αιώνιων και να κινδυνέψει με διαγραφή από το μητρώο της σχολής του.

Σύμφωνα με τον εσωτερικό Κανονισμό για τη διακοπή φοίτησης των φοιτητών των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ισχύουν τα εξής :

Άρθρο 1

1. Οι φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης της παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022, δύνανται, κατόπιν αιτήσεώς τους προς τη Γραμματεία της Μονοτμηματικής Σχολής / του Τμήματος και εγκρίσεως αυτής από το Διοικητικό Συμβούλιο ή τη Συνέλευση της Μονοτμηματικής Σχολής ή του Τμήματος, να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη.

2. Το δικαίωμα διακοπής της φοίτησης δύναται να ασκηθεί από τους/τις φοιτητές/τριες που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης της παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022, άπαξ ή τμηματικά για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου, αλλά η διάρκεια της διακοπής δεν δύναται να υπερβαίνει αθροιστικά τα δύο (2) έτη, αν χορηγείται τμηματικά.

3. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία.

4. Τα ακαδημαϊκά εξάμηνα κατά τα οποία ο φοιτητής έχει ενταχθεί σε καθεστώς διακοπής φοίτησης δεν προσμετρώνται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης της παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022.

Άρθρο 2

1. Εντός 15 ημερών από την έναρξη κάθε εξαμήνου και πριν από την έναρξη της προθεσμίας δηλώσεων μαθημάτων, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν αίτηση ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως ή με ταχυμεταφορά (courier) στη Γραμματεία της Μονοτμηματικής Σχολής / του Τμήματός τους (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ), η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και αποδοχής του/της φοιτητή/τριας ότι, η φοιτητική του/της ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή του/της σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία. Σε περίπτωση κατάθεσης πιστοποιητικού φοίτησης σε τρίτους φορείς, ο/η φοιτητής/τρια με την ίδια αίτησή του/της-υπεύθυνη δήλωση δεσμεύεται να προσκομίσει σε αυτούς το πιστοποιητικό διακοπής φοίτησής του/της.

2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και για λόγους ανωτέρας βίας, είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης και μετά την πάροδο των ανωτέρω προθεσμιών, σύμφωνα με την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Συνέλευσης της Μονοτμηματικής Σχολής / του Τμήματος.

3. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος της διακοπής φοίτησης προσμετράται από την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου.

4. Η αίτηση διακοπής φοίτησης θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι ψηφιακά υπογεγραμμένη, μέσω της εφαρμογής του gov.gr «Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου» και να περιλαμβάνει την αιτιολογία με το αιτούμενο χρονικό διάστημα διακοπής της φοίτησης, καθώς και να δηλώνεται ότι ο/η φοιτητής/τρια δεν έχει εκκρεμότητες προς τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου [Βιβλιοθήκες, Φοιτητικές Εστίες (παράδοση δωματίου), κάρτα σίτισης]. Η αίτηση θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από την ακαδημαϊκή ταυτότητα του/της φοιτητή/τριας, ώστε αυτή να ακυρωθεί, και σε περίπτωση απώλειας αυτής από σχετική Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986. Σε περιπτώσεις ύπαρξης λοιπών εκκρεμοτήτων, κατατίθεται η κάρτα σίτισης και η Βεβαίωση της Φοιτητικής Εστίας για την παράδοση του δωματίου.

5. Με τη λήξη της διακοπής φοίτησης ο/η φοιτητής/ τρια επανέρχεται σε καθεστώς κανονικής φοίτησης, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που κατείχε πριν από τη διακοπή της φοίτησης.

Ομοίως, άρση της διακοπής φοίτησης πριν από το εγκεκριμένο διάστημα είναι δυνατή, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 3 του παρόντος, μετά την κατάθεση σχετικής αίτησης του φοιτητή στη Γραμματεία της οικεί- ας Μονοτμηματικής Σχολής ή του οικείου Τμήματος. Σε αυτή την περίπτωση, και για την απρόσκοπτη συνέχιση της φοίτησης του/της φοιτητή/τριας κατά την επάνοδό του/της, η άρση της διακοπής δεν δύναται να πραγματοποιηθεί στο μέσο του εξαμήνου για τους/τις φοιτητές/ τριες που βρίσκονται στην κανονική διάρκεια φοίτησης (8ο, 10ο, 12ο εξάμηνο) ενώ για τους/τις φοιτητές/τριες που έχουν υπερβεί το χρονικό διάστημα αυτό η άρση μπορεί να πραγματοποιείται και κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Άρθρο 3

Η απόφαση διαπίστωσης διακοπής φοίτησης λαμβάνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο ή τη Συνέλευση της Μονοτμηματικής Σχολής ή του Τμήματος και κοινοποιείται στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής για την εποπτεία της ορθής εφαρμογής της παρούσας.

Όλα τα παραπάνω έστω και μικρές διαφοροποιήσεις αφορούν σε όλα τα πανεπιστήμια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.