0 1 min 19 ώρες
Τα DRGs και στην ιδιωτική Υγεία από το επόμενο έτος
Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το σύστημα των DRGS δεν αλλάζει τον τρόπο αποζημίωσης

Από τις αρχές του 2026 θα λειτουργήσει καθολικά το σύστημα των DRGs και στην ιδιωτική Υγεία, βεβαίωσε ο υπουργός Υγείας από το βήμα του Πανελλήνιου Συνεδρίου του ΚΕΤΕΚΝΥ (Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών).

Ο υπουργός χαρακτήρισε την εφαρμογή των DRGs ως την πιο σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ των τελευταίων πολλών ετών και υπενθύμισε ότι η προσπάθεια είχε αρχίσει από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, Αρχές του 2024 προχώρησε η πιλοτική του εφαρμογή σε ορισμένα νοσοκομεία και σήμερα πλέον υλοποιείται στο σύνολο του δημόσιους συστήματος Υγείας. «Παρακολουθώ την εφαρμογή με πολύ ενδιαφέρον» σχολίασε ο υπουργός υπογραμμίζοντας στα λεγόμενά του ότι το ΚΕΤΕΚΝΥ δεν το σχεδίασε απλά, αλλά είναι από πάνω, μετράει το κόστος, εντοπίζει λάθη, καθώς ακόμη εκπαιδεύει το προσωπικό των νοσοκομείων.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το σύστημα των DRGS δεν αλλάζει τον τρόπο αποζημίωσης αλλά επισήμανε ότι «η αποζημίωση εδώ έρχεται ως ένα εργαλείο για να κατευθύνει τα πράγματα προς μία κατεύθυνση. Είναι ένας άλλος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών». Με όχημα την πληρωμή διασφαλίζονται πολλά επίπεδα ελέγχου και πολλοί δείκτες, με στόχο ο ασθενής να λαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες υγείας, όπως περιέγραψε ο κ. Γεωργιάδης.

Αλλά υπήρξαν αρκετά προβλήματα… Η συνεχής μεταβολή επί καθημερινής βάσεως καθώς εισέρχονται νέες θεραπείες και πρωτόκολλα, νέες ιατρικές συσκευές και αναγνωρίζονται νέες ασθένειες, είναι η μεγαλύτερη δυσκολία. Ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε ένα διαρκές μεταβαλλόμενο περιβάλλον με αέναη εργασία για το Ινστιτούτο, δηλαδή να αναπροσαρμόζει το σύστημα στα νέα δεδομένα.

Όσο δε για την εφαρμογή του έργου στο ΕΣΥ ο υπουργός πρόσθεσε «εάν εφαρμόζαμε τα DRGs κατά γράμμα στα νοσοκομεία θα είχαμε και παράπλευρο πρόβλημα». Επειδή τα DRGs αποζημιώνουν με βάση την παραγωγή τα νοσοκομεία με χαμηλή επισκεψιμότητα και παραγωγή υπηρεσιών θα έπρεπε να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από ότι λαμβάνουν σήμερα με την διαδικασία των προϋπολογισμών που εγκρίνονται από το Υπουργείο Υγείας. Για πολλά από αυτά θα μπορούσε να τεθεί και ζήτημα καθημερινής λειτουργίας, όπως ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος διευκρίνισε στη συνέχεια ότι δεν πρόκειται να τεθεί τέτοιο θέμα.

Τέλος, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, οι διοικητές των νοσοκομείων θα πρέπει να καταλάβουν πως λειτουργούν τα DRGs και τι δουλεύει και τι όχι, σε επίπεδο κλινικής, χωρίς να επηρεάζονται από διευθυντές ή συνδικαλιστές που μπορεί να υποστηρίζουν για δικούς τους λόγους επιχειρήματα. Ο υπουργός υποστήριξε ότι υφίσταται πλέον αντικειμενικός δείκτης που δεν σηκώνει μέσα ανθρώπινο χέρι, ή επεμβάσεις του υπουργού ή της αντιπολίτευσης, ή βουλευτού…

Τι είναι τα DRGs

Τα Diagnosis Related Group είναι σύστημα που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ για να αποζημιώνονται τα νοσοκομεία με βάση την πρωτογενή διάγνωση του ασθενούς. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ομαδοποίηση κάθε διαγνωστικής κατηγορίας που δεν αφήνει περιθώριο αλλοίωσης και επέμβασης από εξωγενείς παράγοντες.
Από το ΚΕΤΕΓΝΥ αναφέρουν σχετικά: Είναι ένα σύστημα κατηγοριοποίησης ασθενών που βασίζεται στη συστηματική συλλογή έγκυρων και αξιόπιστων δεδομένων κατά την έξοδο των ασθενών από το νοσοκομείο με σκοπό την ταξινόμησή τους σε διαχειρίσιμο αριθμό κατηγοριών περιστατικών, οι οποίες είναι ιατρικά ουσιώδεις και ομοιογενείς και προσομοιάζουν σε επίπεδο χρήσης πόρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.