0 1 min 17 ώρες
11 μέρες χωρίς ήλιο: Τι συνέβη στην Ιρλανδία - Ένα σπάνιο φαινόμενο
Η Ιρλανδία και συγκεκριμένα το Δουβλίνο, σκοτείνιασε κυριολεκτικά. Επί 11 μέρες δεν υπήρχε ούτε στιγμή ηλιοφάνειας. 

Το αεροδρόμιο του Δουβλίνου δεν είδε ίχνος ηλιοφάνειας επί 11 συνεχείς ημέρες, ένα σπάνιο, αλλά όχι πρωτοφανές φαινόμενο. Ήταν όμως η πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα που δεν φάνηκε ο ήλιος στην ιρλανδική πρωτεύουσα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τελευταία φορά, 11 συνεχόμενες ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 1969 στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου. Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του RTE, από το 1941, έχουν καταγραφεί 10 περιπτώσεις όπου ο αριθμός των συνεχόμενων ημερών χωρίς ήλιο ξεπέρασε τις 11 ημέρες, σε διάφορους σταθμούς. Το δε μεγαλύτερο καταγεγραμμένο διάστημα συνεχόμενων ημερών χωρίς ηλιοφάνεια στην Ιρλανδία είναι 16 ημέρες.

Όπως αναφέρουν οι Irish Times, η αιτία αυτή τη φορά ήταν ισχυροί χείμαρροι αέρα, τα λεγόμενα «jet streams», που διέρχονταν βόρεια της χώρας. Πρόκειται για λεπτά ρεύματα αέρα που συναντώνται σε μεγάλα υψόμετρα και μπορούν να αγγίξουν ταχύτητες ακόμα και μεγαλύτερες από 180 χλμ/ώρα.

Ένας συνδυασμός χαμηλών ρευμάτων ανατολικών ανέμων και υψηλής πίεσης σε όλη βορειοδυτική Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησε σε σταθερά γκρίζους ουρανούς. Αυτό το μετεωρολογικό μοτίβο στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, επέτρεψε σε μια μεγάλη, αργά κινούμενη περιοχή υψηλής πίεσης να δημιουργηθεί πάνω από τη Σκανδιναβία, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε μια ψυχρή αέρια μάζα να κατευθυνθεί προς την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με μετεωρολογικές πηγές, ενώ η υψηλή πίεση φέρνει συνήθως ξηρές και ομαλές συνθήκες, μπορεί επίσης, ιδίως αυτή την εποχή του έτους, να παγιδεύσει σύννεφα και υγρασία, δεδομένου ότι οι άνεμοι πνέουν πάνω από την κρύα Βόρεια Θάλασσα.

Οι λεγόμενοι αεροχείμαρροι γενικώς μπορούν να λειτουργήσουν ως μοτίβα αποκλεισμού ή επιβράδυνσης της βροχής, «μπλοκάροντας» την εξέλιξη των βροχοφόρων καιρικών μετώπων.

Εν προκειμένω, λοιπόν, τα καιρικά μέτωπα που σχετίζονταν με τη χαμηλή πίεση πάνω από τον Ατλαντικό σταμάτησαν και έσβησαν πάνω από την Ιρλανδία, φέρνοντας πολλά σύννεφα, αλλά όχι ισχυρές βροχοπτώσεις. Το μοτίβο αυτό εν τέλει έσπασε εξαιτίας ισχυρών ψυχρών ρευμάτων που ξέσπασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέποντας σε κάποια ηλιοφάνεια να διαρρεύσει στα ανατολικά της Ιρλανδίας (την Τετάρτη 19/02).

Το φαινόμενο αυτό δεν εκπλήσσει τους κατοίκους της Ιρλανδίας, δεδομένου ότι η χώρα έχει συνήθως μόνο 1.100 έως 1.600 ώρες ηλιοφάνειας κάθε χρόνο. Μάλιστα τον φετινό Ιανουάριο, ο αριθμός των «θαμπών» ημερών (‘dull days’), δηλαδή των ημερών με λιγότερη από μισή ώρα ηλιοφάνειας, κυμάνθηκε από 10 έως 14 ημέρες. Εξάλλου, ακόμα και κατά τη διάρκεια των πιο ηλιόλουστων μηνών (Μάιος-Ιούνιο) στην Ιρλανδία, η διάρκεια της ηλιοφάνειας κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 5 και 6,5 ωρών την ημέρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πάντως, με τη λήξη του φαινομένου αυτού, σηματοδοτήθηκε η έναρξη μιας πιο τυπικής καιρικής περιόδου που κυριαρχεί στον Ατλαντικό, με περισσότερο αέρα και βροχή, αλλά και ηλιόλουστα κενά ενδιάμεσα.

irlandia_8cc10.JPG

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.