0 1 min 14 ώρες
Xανιά: Τρία δελφίνια ξεβράστηκαν νεκρά στην ίδια παραλία - Ανησυχία στους οικολόγους
Τα 3 δελφίνια που εκβράστηκαν σε παραλία των Χανίων είναι ένα τριπλό καμπανάκι κινδύνου.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Κρήτη ο εντοπισμός τριών νεκρών δελφινιών σε διάστημα λίγων εβδομάδων στην παραλία της Παχιάς Άμμου, στα Χανιά

Παράλληλα όμως, είναι κι ένα τριπλό καμπανάκι κινδύνου για να προειδοποιηθούν η κυβέρνηση, ο Δήμος, οι πολίτες.

Την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα τόνισε ο Φώτης Ποντικάκης, μέλος της οικολογικής πρωτοβουλίας Χανίων και υπεύθυνος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Βάμου, στο «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» στον ΣΚΑΪ.

«Υπάρχει μια ανησυχία αφού σε λιγότερο από ένα μήνα είχαμε τρία δελφίνια νεκρά στην ίδια παραλία. Δεν είναι κάτι που γίνεται κάθε μέρα. Η συγκεκριμένη παραλία είναι από τις ωραιότερες», είπε ο Φώτης Ποντικάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Ποντικάκη, τα δελφίνια «επηρεάζονται από το σύνολο των υποβρυχίων, στρατιωτικές ασκήσεις, εκρήξεις στο βυθό, τέτοια πράγματα που έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Πρέπει να πούμε όμως ότι επειδή υπήρξαν καταγγελίες, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει πάρει κάποια μέτρα αλλά το θέμα είναι ότι δυστυχώς έρχονται και άλλοι που κάνουν ασκήσεις. Έχουμε ασκήσεις από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο οπότε είναι μία κατάσταση που πρέπει να πάρουμε μέτρα».

Καθώς οι ωκεανοί υπερθερμαίνονται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, τα δελφίνια και οι φάλαινες επηρεάζονται αρνητικά όχι μόνο από τη μόλυνση των θαλασσών, αλλά επιπλέον χάνουν τον προσανατολισμό τους από σόναρ υποβρυχίων και ηχοβολιστικές έρευνες για υδρογονάνθρακες κοκ.

Στην Παχιά Άμμο «υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως το σχέδιο του δήμου για τη δημιουργία αντλιοστασίου επεξεργασίας λυμάτων λίγα μέτρα από την παραλία όπου γεννούν οι χελώνες».

Η ανακοίνωση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων:

«Τα 3 δελφίνια που εκβράστηκαν σε διάστημα λίγων εβδομάδων νεκρά στην παραλία της Παχιάς Άμμου στο Σταυρό Ακρωτηρίου των Χανίων είναι ένα τριπλό καμπανάκι κινδύνου. Ένα καμπανάκι κινδύνου για τη θάλασσα, ένα για τη θαλάσσια ζωή που κινδυνεύει κι ένα για τις ακτές όπως η Παχιά Άμμος. Παράλληλα όμως είναι κι ένα τριπλό καμπανάκι κινδύνου για να προειδοποιηθούν η κυβέρνηση, ο Δήμος, οι πολίτες.

Καμπανάκι κινδύνου για τη θάλασσα: Οι ωκεανοί υπερθερμαίνονται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, σε λίγο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα πλαστικά στη θάλασσα θα είναι περισσότερα από τα ψάρια, κι όμως στην Ελλάδα η κυβέρνηση σχεδιάζει υποθαλάσσιες εξορύξεις με άγνωστες συνέπειες και φέρνει νομοσχέδια όπως αυτό που θα επιτρέπει σε επιχειρηματίες να γεμίζουν τις πισίνες των ξενοδοχείων τους με θαλασσινό νερό ανεξέλεγκτα!
Καμπανάκι κινδύνου για τη θαλάσσια ζωή: Δελφίνια και φάλαινες επηρεάζονται αρνητικά όχι μόνο από τη μόλυνση των θαλασσών, αλλά επιπλέον χάνουν τον προσανατολισμό τους από σόναρ υποβρυχίων και ηχοβολιστικές έρευνες για υδρογονάνθρακες κ.ο.κ. Υπάρχουν 250.000 καταγεγραμμένα θαλάσσια είδη και πολλά από αυτά δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί, οπότε μπορεί να είναι και εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Copernicus. Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Καμπανάκι κινδύνου για τις ακτές: Οι ακτές κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και μόνο η οικονομική αξία (γι’ αυτούς που όλα τα υπολογίζουν με χρήματα το λέμε) των περιουσιακών στοιχείων που είναι σε απόσταση 500 μέτρων από τις θάλασσες της Ευρώπης κυμαίνεται από 500 δισεκατομμύρια έως 1 τρισεκατομμύριο! Στην Ελλάδα οι ακτές απειλούνται κι από επιχειρηματικά σχέδια όπως στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 στη φημισμένη παραλία Φαλάσαρνα αλλά και από έργα όπως το αντλιοστάσιο ανεπεξέργαστων λυμάτων του Δήμου Χανίων στην παραλία της Παχιάς Άμμου, δίπλα ακριβώς από την ακτή, σε απόσταση λίγων μέτρων από περιοχή φωλιάσματος θαλάσσιων χελωνών και παραλία κολύμβησης για ντόπιους κι επισκέπτες.

Τα τρία δελφίνια που εκβράστηκαν νεκρά στην παραλία της Παχιάς Άμμου στο Σταυρό Ακρωτηρίου είναι ένα τριπλό καμπανάκι κινδύνου:

για το Δήμο Χανίων και για τη διαχείριση των ακτών,
για την κυβέρνηση και τα σχέδιά της που απειλούν θάλασσες, ακτές, θαλάσσια ζωή
και για όλους εμάς τους πολίτες που ζούμε σε άμεση συνάρτηση και αλληλεξάρτηση με τη θάλασσα!».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.