0 1 min 3 ώρες
Φρίντριχ Μερτς: «Η άνοδος της Ακροδεξιάς στις γερμανικές εκλογές είναι η τελευταία προειδοποίηση»
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει τώρα να είμαστε σε θέση να δράσουμε πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς.

Ως «τελευταία προειδοποίηση» χαρακτήρισε, τη Δευτέρα (24/2), τον διπλασιασμό των ποσοστών της Ακροδεξιάς στις γερμανικές εκλογές ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU), Φρίντριχ Μερτς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον The Guardian, o Φρίντριχ Μερτς σχολίασε τα αποτελέσματα των χθεσινών (23/2) γερμανικών εκλογών, στις οποίες η συμμαχία του CDU/CSU ήρθε πρώτη με 28,5%. Έτσι, ο άνθρωπος που αναμένεται να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι τα κεντρώα κόμματα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το κύμα υποστήριξης προς το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), λέγοντας: «Αυτή είναι πραγματικά η τελευταία προειδοποίηση προς τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού κέντρου στη Γερμανία να καταλήξουν σε κοινές λύσεις.

«Αποφασισμένος για γρήγορες συνομιλίες με το SPD»

Επισημαίνεται ότι το AfD απέσπασε πάνω από το 20% των ψήφων, περίπου διπλάσιο ποσοστό από αυτό που συγκέντρωσε στις προηγούμενες εκλογές, που είχαν γίνει μόλις πριν από τρία χρόνια. Ωστόσο, το AfD δεν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού λόγω του γερμανικού «τείχους προστασίας», που υπάρχει ιστορικά μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων και της Ακροδεξιάς. Η συμπρόεδρος του AfD, Άλις Βάιντελ, χαρακτήρισε την επίδοση του κόμματός της ως «ιστορική» και κατήγγειλε την άρνηση του Φρίντριχ Μερτς να συνάψει συνασπισμό με το AfD, κάνοντας λόγο για «αποκλεισμό της δημοκρατίας», υποστηρίζοντας ότι εκατομμύρια ψηφοφόροι στερήθηκαν ουσιαστικά τα δικαιώματά τους από την απόφαση αυτή.

Αντιθέτως, ο Φρίντριχ Μερτς ετοιμάζεται να αρχίσει το δύσκολο έργο του σχηματισμού νέας κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δημιουργώντας τον λεγόμενο «Μεγάλο Συνασπισμό». Τα κόμματα αυτά κέρδισαν αρκετές έδρες και έχουν την πλειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλιο, τη λεγόμενη Μπούντεσταγκ, με τα μικρότερα κόμματα – το φιλελεύθερο FDP και το αριστερό κόμμα υπό τη Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) – να αποτυγχάνουν να φτάσουν το όριο του 5%.

«Είμαι αποφασισμένος να έχω εποικοδομητικές, καλές και γρήγορες συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς, αφού θέλει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα. «Ο κόσμος δεν μας περιμένει», πρόσθεσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Ειδικά μετά τις δηλώσεις της Ουάσινγκτον, την περασμένη εβδομάδα, είναι σαφές ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει τώρα να είμαστε σε θέση να δράσουμε πολύ γρήγορα».

«Μειώνεται το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για την Ευρώπη»

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς να εμπλέξει την Ουκρανία, αφού δήλωσε: «Αυτό είναι απαράδεκτο τόσο για την Ουκρανία όσο και για την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει τώρα να γίνει ικανή να αμυνθεί πολύ γρήγορα». Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η Die Zeit, κατά τον Φρίντριχ Μερτς «είναι σημαντικό να διατηρηθούν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Μιλώντας για τη σχέση της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι του για να διατηρηθεί αυτή η καλή διατλαντική σχέση», αλλά τόνισε ότι τα μηνύματα καθιστούν σαφές ότι το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για συνεργασία με την Ευρώπη «μειώνεται».

«Πρέπει να γίνουν αλλαγές ως προς τη μετανάστευση»

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Φρίντριχ Μερτς υποστήριξε ότι «επιτέλους πρέπει να γίνουν αλλαγές, ιδίως στον τομέα της μετανάστευσης», σημειώνοντας το εξής: «Πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο όσων έρχονται στη χώρα μας». Για τον σκοπό αυτό, ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU/CSU πιστεύει ότι οι προσωρινές απορρίψεις στα σύνορα είναι «δυνατές και μάλιστα αναγκαίες για συνταγματικούς και ευρωπαϊκούς νομικούς λόγους».

Ο Φρίντριχ Μερτς θέλει να αλλάξει και πάλι τον εκλογικό νόμο στη Γερμανία. «Εάν 23 εκλογικές περιφέρειες εκλέγουν εκπροσώπους εκλογικής περιφέρειας οι οποίοι, στη συνέχεια, δεν μπαίνουν στη γερμανική Μπούντεσταγκ , τότε αυτό είναι επιζήμιο για τη δημοκρατία μας», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον γενικό γραμματέα του CDU, Κάρστεν Λίνεμαν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Φρίντριχ Μερτς ανέφερε ότι το ένταλμα σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι μια «περίεργη» ιδέα και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επισκεφθεί τη Γερμανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.