O Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε το «ναι» στην Ουάσιγκτον για τους όρους μιας συμφωνίας για τα ορυκτά κάτι που οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι η συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο σε μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Κιέβου η Ουκρανία είναι τώρα έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία για την από κοινού εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αφού οι ΗΠΑ απέσυραν το αίτημα για έσοδα 500 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση των πόρων.
Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι έχουν διαπραγματευτεί πολύ πιο ευνοϊκούς όρους και περιέγραψαν τη συμφωνία ως έναν τρόπο διεύρυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
«Η συμφωνία για τα ορυκτά είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας. Έχουμε ακούσει πολλές φορές από την αμερικανική κυβέρνηση ότι είναι μέρος μιας ευρύτερης εικόνας», δήλωσε στους Financial Times την Τρίτη 25/2 η Όλα Στεφανίσινα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, η οποία ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων.
Οι εξαιρετικά επαχθείς όροι του αρχικού σχεδίου, τους οποίους ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε ως έναν τρόπο να αποπληρώσει η Ουκρανία τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, προκάλεσαν οργή στο Κίεβο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Αφού ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απέρριψε αυτό το αρχικό κείμενο την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ τον αποκάλεσε «δικτάτορα» και φάνηκε να κατηγορεί την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου.
Τι προβλέπει η τελική εκδοχή της συμφωνίας
Η τελική εκδοχή της συμφωνίας με ημερομηνία 24 /2, την οποία έχει περιέλθει σε γνώση των Financial Times, θα δημιουργήσει ένα ταμείο στο οποίο η Ουκρανία θα συνεισφέρει το 50% των εσόδων από τη «μελλοντική οικονομική εκμετάλλευση» των κρατικών ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Το ταμείο θα επενδύσει σε έργα στην Ουκρανία.
Από αυτό εξαιρούνται οι ορυκτοί πόροι που ήδη συνεισφέρουν στα ταμεία της ουκρανικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία δεν καλύπτει τις υπάρχουσες δραστηριότητες της Naftogaz ή της Ukrnafta, των μεγαλύτερων παραγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ουκρανίας.
Όμως, η συμφωνία παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά στις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ στις οποίες είχε επιμείνει αρχικά το Κίεβο ως αντάλλαγμα για την αποδοχή της συμφωνίας. Αφήνει επίσης κρίσιμα ερωτήματα όπως το μέγεθος του μεριδίου των ΗΠΑ στο ταμείο.
Ανοίγει ο δρόμος για να υπογράψει ο Ζελένσκι
Μετά από 3 χρόνια κατά τα οποία οι ΗΠΑ παρείχαν το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που λάμβανε το Κίεβο, ο Τραμπ ανέτρεψε την πολιτική της Ουάσιγκτον ξεκινώντας διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία. Από αυτές αποκλείστηκαν τόσο οι Ευρωπαίοι όσο κυρίως οι Ουκρανοί.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία είχε εγκριθεί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Εξωτερικών και ανοίγει τον δρόμο για να ταξιδέψει ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο το προσεχές διάστημα για την υπογραφή της.
«Αυτή θα είναι μια ευκαιρία για τον πρόεδρο να συζητήσει ποια είναι η ευρύτερη εικόνα. Και μετά από αυτό, θα μπορούμε να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα», υποστήριξε ένας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.
Διευκρινίζεται ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ προέβλεπε τη δημιουργία ενός ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ επενδυτικού ταμείου ανασυγκρότησης στο οποίο η Ουκρανία θα συνεισέφερε το 50% των εσόδων από την εξόρυξη ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και των συναφών υποδομών, έως και 500 δισ. δολάρια κατ’ ανώτατο όριο.
The post Financial Times: Ο Ζελένσκι είπε «ναι» στη συμφωνία με Τραμπ για τα ορυκτά της Ουκρανίας appeared first on ieidiseis.gr.