0 1 min 4 ημέρες

Συνεχίζεται ο χαμός που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του αρχισυντάκτη του περιοδικού The Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, όταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τον περιέλαβαν σε μια απόρρητη συνομιλία στο δίκτυο Signal, όπου συζητούσαν πολεμικά σχέδια της επίθεσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Υεμένη, εναντίον των ανταρτών Χούθι.

Μετά το νέο δημοσίευμα από το περιοδικό την Τετάρτη (26/3), το οποίο αποκάλυψε εξ ολοκλήρου το αμερικανικό σχέδιο επίθεσης, ο Λευκός Οίκος και μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις για αυτήν την πρωτόγνωρη διαρροή. Ο τρόπος με τον τον οποίο επιχείρησαν να το κάνουν, ήταν είτε με το να υποβαθμίσουν το συμβάν, είτε με το να απαξιώσουν τον ίδιο τον δημοσιογράφο και το μέσο ενημέρωσης στο οποίο εργάζεται.

Από την πλευρά τους, Δημοκρατικοί του Κογκρέσου συνέχισαν για μια ακόμη ημέρα την κριτική τους στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σε υψηλούς τόνους. Για την υπόθεση και μέσω επιστολής τους, ζητούν την έναρξη έρευνας από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Μάλιστα, ζητούν την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ.

Σε μια σπάνια κίνηση και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ζήτησαν έρευνα για την υπόθεση διαρροής των -κατά τα άλλα- απόρρητων συνομιλιών στο Signal και ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο τα… έριξε στον δημοσιογράφο

Η εκπρόσωπος του λευκού Οίκου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (26/3), προσπάθησε να στείλει την μπάλα… στην εξέδρα. Όχι μόνο κατηγόρησε τον Γκόλντμπεργκ για το γεγονός ότι βρέθηκε στη συνομιλία, αλλά κατηγόρησε και τα ΜΜΕ για τον τρόπο που καλύπτουν το θέμα, το οποίο πλέον χαρακτηρίζεται ως «Signalgate».

«Σίγουρα δεν συζητήθηκαν πολεμικά σχέδια», ανέφερε η Λίβιτ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης, η οποία άρχισε να προωθείται νωρίτερα μέσα στην ημέρα στα social media.

Επιτιθέμενη στον αρχισυντάκτη του The Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, τον χαρακτήρισε «hater του Τραμπ» και εγγεγραμμένο Δημοκρατικό. Επίσης, επέκρινε την πορεία του ως ρεπόρτερ, για τον τρόπο που κάλυψε τόσο τον πόλεμο στο Ιράκ όσο και την προεκλογική εκστρατεία του 2016 στις ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις που έφεραν τριγμούς στο Πεντάγωνο

Αφού η κυβέρνηση Τραμπ επέμεινε με κάθε τρόπο ότι οι επίμαχες συνομιλίες δεν περιελάμβαναν απόρρητα στρατιωτικά στοιχεία, το The Atlantic έδωσε στη δημοσιότητα screenshots με τα μηνύματα του Χέγκσεθ, τα οποία περιλαμβάνουν τις ακριβείς ώρες των επιθέσεων κατά των δυνάμεων των Χούθι στην Υεμένη πριν αυτές πραγματοποιηθούν.

Το άρθρο φέρει τίτλο «Αυτά είναι τα σχέδια επίθεσης που μοιράστηκαν στο Signal οι σύμβουλοι του Τραμπ». Οι αποκαλύψεις έγιναν από τον ίδιο τον Γκόλντμπεργκ, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες των συζητήσεων στις οποίες έγινε μάρτυρας.

Στο απόσπασμα της συνομιλίας που δημοσίευσε το αμερικάνικο περιοδικό δεν αναφέρθηκαν ονόματα ή ακριβείς τοποθεσίες των Χούθι που στοχοθετήθηκαν, ούτε αποκαλύφθηκαν πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μπουν στο στόχαστρο οι Αμερικανοί στρατιώτες. Ωστόσο, υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα από τον υπουργού Άμυνας για την ώρα των επιθέσεων.

Μετωπική Τραμπ κατά του Γκόλντμπεργκ – Τον αποκάλεσε «γλοιώδη τύπο»

Αφού αποκάλεσε τον Γκόλντμπεργκ έναν «γλοιώδη τύπο», ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικ Γουόλτς, θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη.

Ακόμη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι ο Γουόλτς και η ομάδα θα χρησιμοποιούσαν ξανά το Signal σύντομα, παρότι η Λίβιτ στη συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε την πλατφόρμα «τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας», όταν οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να είναι μαζί σε ένα δωμάτιο.

Ο Γουόλτς ήταν εκείνος που προσέθεσε τον Γκόλντμπεργκ στην ομαδική συνομιλία. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι αναλαμβάνει «την πλήρη ευθύνη» για την παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας, αλλά τόνισε ότι δεν κοινοποιήθηκαν απόρρητες πληροφορίες.

Την Τετάρτη (26/3), μετά το νέο δημοσίευμα του The Atlantic, υποβάθμισε το θέμα. Ειδικότερα, σχολίασε ότι δεν ανακοινώθηκαν τοποθεσίες, ούτε πηγές ή μέθοδοι, ούτε και πολεμικά σχέδια.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο Γκόλντμπεργκ παραφούσκωσε αυτό που είχε», ανέφερε, από την πλευρά του, σε ανάρτησή του στο Χ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν στους διαλόγους στη συζήτηση ακριβή σχέδια πολεμικών επιχειρήσεων.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν την παραίτηση του Χέγκσεθ

Οι επικρίσεις από την πλευρά των Δημοκρατικών γίνονται ολοένα και σφοδρότερες, αξιώνοντας την παραίτηση του Χέγκσεθ. O επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και ανώτατοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές με επιστολή τους προς τον Τραμπ και σε ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης ζητούν να διεξαχθεί έρευνα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση.

Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να θέσουν υπόλογους τους αξιωματούχους της κυβέρνησης για τη διαρροή αυτή, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να είχαν χαθεί ζωές αν οι πληροφορίες έπεφταν σε λάθος χέρια.

«Νομίζω ότι χάρη στη βοήθεια του Θεού δεν θρηνούμε νεκρούς πιλότους αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζιμ Χάιμς σε ακρόαση της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Όλοι εδώ γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θα μπορούσαν να έχουν πάρει όλες αυτές τις πληροφορίες», είπε.

Μιλώντας για δεύτερη μέρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μια ακρόαση περί των Παγκόσμιων Απειλών που ήταν προγραμματισμένη πριν από την αποκάλυψη αυτή, η διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ Τούλσι Γκάμπαρντ δήλωσε ότι ήταν «λάθος» που προστέθηκε το όνομα του αρχισυντάκτη του περιοδικού The Atlantic στη λίστα των συμμετεχόντων σε μια απόρρητη συνομιλία.

«Πρόκειται για απόρρητες πληροφορίες», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Ράζα Κρισναμούρθι, ζητώντας την παραίτηση του Χέγκσεθ. «Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα καθώς και για τη σειρά των χτυπημάτων, καθώς και για λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρήσεις».

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά την ακρόαση όταν ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τζίμι Γκόμεζ ρώτησε την Γκάμπαρντ, και τον διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ αν ο Χέγκσεθ είχε καταναλώσει αλκοόλ πριν από όσα έγραψε στην ομαδική συζήτηση για τα πολεμικά σχέδια στην Υεμένη. «Αυτή είναι μια προσβλητική ερώτηση. Η απάντηση είναι όχι», είπε ο Ράτκλιφ.

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Τραμπ και ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, Δημοκρατικοί γερουσιαστές αναφέρουν: «Σας γράφουμε με μεγάλη ανησυχία για την απίστευτη έλλειψη κρίσης που επέδειξαν το υπουργικό συμβούλιο και οι σύμβουλοί σας εθνικής ασφάλειας».

«Επιπλέον, δεδομένου ότι η εσκεμμένη ή αμελής αποκάλυψη διαβαθμισμένων ή ευαίσθητων πληροφοριών εθνικής ασφάλειας μπορεί να συνιστά ποινική παραβίαση του Νόμου Περί Κατασκοπείας (Espionage Act) ή άλλων νόμων, αναμένουμε από την υπουργό Δικαιοσύνης Μπόντι να διεξαγάγει διεξοδική και αμερόληπτη έρευνα για τον τρόπο που λειτούργησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται σε ακατάλληλη ανταλλαγή ή συζήτηση τέτοιων πληροφοριών», προστίθεται στην επιστολή.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Μαρκ Γουόρνερ, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι πιστεύει ότι Γκάμπαρντ και Ράτκλιφ με τις απαντήσεις τους χθες στην Επιτροπή στο Κογκρέσο αναφορικά με την υπόθεση, είπαν ψέματα.

The post Στο στόχαστρο το Αμερικανικό Πεντάγωνο για τις διαρροές των απορρήτων: Οι Δημοκρατικοί ζητούν την παραίτηση Χέγκσεθ appeared first on ieidiseis.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.